Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Županija usred zime krenula s pripremama za borbu protiv komaraca

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.02.2018. 12:37 
Naslov:  Županija usred zime krenula s pripremama za borbu protiv komaraca
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Iako su tek prvi dani veljače i većini ljudi komarci nisu ni na kraj pameti, upravo ovo je pravo vrijeme za početak borbe protiv letećih napasnika koji tijekom ljetnih mjeseci teroriziraju područje cijele Osječko- baranjske županije.

Na sastanku Kolegija župana danas je osnovano županijsko povjerenstvo za koordinaciju sustava kontrole komaraca koje će sačinjavati 13 članova, stručnih osoba iz Županije, Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera, Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, općina Bilje, Petrijevci i Antunovac te Parka prirode Kopački rit.

Zadaci povjerenstva uključuju provedbu analize stanja i pojavnosti komaraca te poboljšanje sustava kontrole komaraca, izradu strategije i koordiniranja aktivnosti svih sudionika uključenih u provedbu kontrole komaraca, suradnju sa središnjim državnim tijelima, nacionalnim i međunarodnim institucijama, organizaciju radionica, okruglih stolova, skupova i slično, izvješćivanje jedinica područne i lokalne samouprave o planovima, realiziranim mjerama i njihovim učincima, promoviranje djelovanja sustava kontrole komaraca široj javnosti te trajno informiranje i educiranje javnosti o mjerama prevencije i suzbijanja komaraca načinima aktivnog participiranja stanovništva.

Podsjećamo, Vlada RH na sjednici održanoj u Osijeku 1. prosinca 2017. godine donijela je zaključak u vezi problematike dezinsekcije komaraca u Parku prirode Kopački rit, što znači da se potpora za rješavanje ovog problema napokon može očekivati i s nacionalne razine. Naime, Hrvatska ima detaljno razrađenu zakonsku legislativu za provedbu svih potrebnih mjera na lokalnoj razini kojima bi se osiguralo sustavno, cjelovito, planirano i organizirano suzbijanje komaraca.

Međutim, od ukupno 7 gradova i 35 općina na području Osječko-baranjske županije većina uopće ne provodi organizirani neprekidni program suzbijanja komaraca, i to ponajviše zbog nedostatka financijskih sredstava. Na području Županije jedino Grad Osijek neprekidno provodi višegodišnji organizirani program suzbijanja komaraca, a od 2015. godine i Općina Čepin. Pojedine jedinice lokalne samouprave mjere suzbijanja komaraca provode samo djelomično, primjerice Bilje, Beli Manastir, Antunovac, Erdut i Vuka.

Dodatni motiv za sustavan i dugoročan program kontrole komaraca, uz njihovu ekstremno visoku brojnost i postojanje više generacija tijekom godine, svakako je njihova sposobnost prenošenja uzročnika brojnih i vrlo opasnih zaraznih bolesti - malarije, Dengue groznice, žute groznice, arbovirusnih groznica i slično, što je ozbiljan javnozdravstveni problem.

Osječko-baranjska županija stoga u suradnji sa strukom sada želi odgovorno sudjelovati u organizaciji provođenja programa kontrole komaraca i uspostavljanja programa u gradovima i općinama prema svjetskim standardima. Osim javno zdravstvenih razloga, potrebno je to i zbog činjenice da Osječko-baranjska županija ima veliki potencijal za razvoj različitih oblika kontinentalnog turizma, a problem komaraca osjeća se i u poljoprivredi i preradbenoj industriji, posebno stočarstvu.





Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
a.vidi.me.sad
Offline
Ukupno postova: 33
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.02.2018. 13:21 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Povjerenstvo?! 13 članova?! BUAHAHAHAHA....

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: