Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Svjetski dan močvarnih i vlažnih staništa [2018.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.02.2018. 9:12 
Naslov:  Svjetski dan močvarnih i vlažnih staništa [2018.]
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vlažna i močvarna staništa predstavljaju najdinamičnije ekosustave na zemlji. Bogatstvom bioraznolikosti biljnog i životinjskog svijeta i očaravajućom prirodom oduševljavaju i privlače pozornost čovjeka. Posebna su po tome sto predstavljaju prijelazno područje i čine poveznicu između vodenih i kopnenih ekosustava.

Arhitekti ovog prirodnog bogatstva su rijeke koje svojim tokovima i dinamikom vodnog režima uzrokuju plavljenje šuma i livada tvoreći poplavne nizine. Rijeke plavljenjem ravnica obogaćuju tlo i čine ga plodnijim za obradu. Tako da su ta područja od davnina usko vezana uz čovjeka i važna za opstanak čovječanstva.

Međutim, razvojem industrije, promjenom načina života i neodgovornim gospodarenjem prirodnim vrijednostima, osobito isušivanjem močvara vlažni ekosustavi su degradirani i ugroženi na svjetskoj razini. Važnost očuvanja vlažnih staništa prepoznala je i međunarodna zajednica kada je 2. veljače 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti. Konvencija obvezuje zemlje potpisnice na očuvanje vlažnih staništa i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju za zaštitu vlažnih staništa. Spomen na vrijednu inicijativu 2. veljače se obilježava kao dan močvarnih i vlažnih staništa.

Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek svojim djelovanjem posljednjih 20 godina promiče vrijednosti Ramsarske konvencije kroz projektne aktivnosti i zaštitu vlažnih staništa uz rijeke Dravu i Dunav koja čine naš zavičaj. Posljednji u nizu projekata Zelenog Osijeka je i projekt EcoWET - Procjena usluga vlažnih ekosustava u prekograničnom području Hrvatska - Srbija.

Usluge ekosustava predstavljaju sve izravne i neizravne doprinose ekosustava dobrobiti ljudi. Istraživanje se provodi na šest lokaliteta, tri lokaliteta u Hrvatskoj i tri Srbiji. Cilj projekta je doprinijeti održivom korištenju vlažnih ekosustava rijeke Dunava i njenih pritoka u prekograničnom području Hrvatska - Srbija kroz procjenu usluga ekosustava.





Tekst: Zeleni Osijek

Najave:
- Park prirode Kopački rit: Obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa [2018.]
- ZOO vrt Osijek: Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa [2018.]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: