Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HNK u Osijeku: Predstavljanje monografije "Žuta podmornica 25 godina poslije"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.02.2018. 8:48 
Naslov:  HNK u Osijeku: Predstavljanje monografije "Žuta podmornica 25 godina poslije"
06.02.2018. 18:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučer u osječkom HNK predstavljena monografija "Žuta podmornica 25 godina poslije"


Predstavljanje monografije „Žuta podmornica 25 godina poslije“ prireditelja Gordane Lesinger i Davora Vrandečića, održat će se u utorak, 6. veljače 2018. godine, u 18:00 sati u svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Još malo pa stogodišnjak, radijski je medij dominirao prvom polovicom 20. stoljeća, živo sudjelujući u nastanku popularne kulture, osobito glazbenoj, zabavnoj i oglavačkoj industriji. Pojavom i afirmacijom televizije mnogi su ishitreno zaključili da je „zlatno doba radija“ prošlo. Međutim, radio se spretno i gotovo „u hodu“, promijenio, posao lokalniji i neposredniji, zračeći duhom vremena u kojem je emitirao. Umjesto odlaska u povijest, postao je mobilan i sveprisutan medij, omiljen osobito među mladima. Izbor „našeg“ radijskog programa zrcalio je glazbeno i kulturno, ali i političko opredjeljenje, osobito bunt bez kojeg ni jedna mladost nije bila potpuna.

Međutim, radijski glas leti i nestaje. Ne zaustavimo li ga, zauvijek ćemo ga izgubiti. Nažalost, u hrvatskoj bibliografiji baš i nema tekstova, a kamoli knjiga posvećenih radiju. Zato je knjiga „Žuta podmornica - 25 godina poslije“ autora Gordane Lesinger i Davora Vrandečića, tim važnija. Priča nam priču o malom ratnom osječkom radiju,nastojeći dočarati zvuk star više od 25 godina.Ispričana kroz sjećanja brojnih autora, na osoban i neposredan način, ova je knjiga svojevrsni spomenar koji iz prve ruke svjedoči o zbivanjima u ratnom Osijeku. Spontano i jednostavno nižu se sjećanja jedine generacije podmorničara koji nam, na sebi svojstven način, pričaju o ondašnjim radijskim zgodama i nezgodama. U potrazi za širom slikom vremena u kojem je nastala „Žuta podmornica“, knjiga je uključila i brojne druge pripovjedače iz raznih područja života koji nam kao i dečki s radija, jednostavno i toplo, prenose svoja sjećanja na Domovinski rat u Osijeku i oko njega.

„Žuta podmornica“ oglasila se u teško ratno vrijeme, spontano i neformalno, u cijelosti mijenjajući dotadašnje (i dominantno) shvaćanje uloge radija u hrvatskom društvu. Bio je to radio za specijalne potrebe, u specijalnim uvjetima rada. „Žuta podmornica“ nije bio „stari, dobri radio“ već novi i oštri, neformalan i zafrkantski program, pravi samonikli proizvod ratne stvarnosti Osijeka.

Danas se tek rijetki Osječani još sjećaju te eterske avanture.Htjeli mi to ili ne, vrijeme uvijek učini po svom. Ali, verbavolant, scriptamanent. Upravo zato je „Žuta podmornica - 25 godina poslije“ dragocjen spomenar na dio hrvatske ratne radiofonije koja je, nema sumnje, itekako obilježila vrijeme Domovinskog rata.Autorima stoga treba čestitati, a knjizi napisanoj u sjećanje na radio kojeg više nema, poželjeti srdačnu dobrodošlicu i čim više čitatelja.

Tekst: izv. prof. dr. sc. Marina Mučalo


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: