Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Žurne službe u OBŽ-u prošle godine imale 33.000 intervencija

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65657
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.02.2018. 15:11 
Naslov:  Žurne službe u OBŽ-u prošle godine imale 33.000 intervencija
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Čelnici osječko-baranjskih žurnih službi (služba 112, policija, vatrogasci, Zavod za hitnu medicinu, Crveni križ i Hrvatska gorska služba spašavanja) jučer su imali sastanak sa županom Ivanom Anušićem na kojemu su razgovarali o stanju u žurnim službama županije, problemima i rješenjima za iste.

Prošle godine žurne službe zaprimile su 126.611 poziva građana, nakon čega su imale 33.000 intervencija. Centar 112 Osijek dnevno je primao prosječno 347 poziva, od toga 33.172 poziva je proslijeđeno i to 18.889 prema hitnoj medicinskoj službi, 12.809 prema policiji te 1.474 prema vatrogascima. Centar je zaprimio i 28.340 poziva o raznim događanjima, od čega su 17.093 medicinska, 9.340 sigurnosna, 1.063 složena, a 844 su bila vatrogasna događanja.

Uz analizu rada prošle godine, posebno su izdvojene novosti i inovacije u smislu tehničkog opremanja. Koordinacija svih dionika u sustavu zaštite i spašavanja ocijenjena je sustavnom, koordiniranom i umreženom, ali još uvijek ima mjesta za poboljšanja.

Jednu od novina na našim prometnicama koja će tu koordinaciju podići na višu razinu jest „e-call“ u slučaju nesreće na automobilima. Prema riječima načelnika službe 112 Osijek Zvonka Grgeca, novost je toda svi automobili proizvedeni nakon 2015. godine moraju imati uređaj koji će automatski dojavljivati lokaciju prometne nesreće. Ugrađeni uređaj automatski dojavljuje koordinate mjesta nesreće nadležnim službama, dakle osječkoj službi 112 kojaupućuje žurne službe (policiju, vatrogasce, hitnu pomoć) na mjesto nesreće.

Županijski Zavod za hitnu medicinu prošlog je mjeseca dobio tri najsuvremenije opremljena vozila hitne pomoći koja, između ostalog, imaju hidraulički ovjes te je prijevoz ugodniji za pacijente, a liječnici mogu pružati kvalitetnu pomoć i tijekom vožnje. Za sutra je najavljena primopredaja još šest takvih vozila čime će ova županijska ustanova biti u samom vrhu po opremljenosti među zavodima za hitnu medicinu u Hrvatskoj.

Iz Vatrogasne zajednice su izvijestili kako su dobili 4.000 dolara donacije od američkog veleposlanstva pomoću kojih će nabaviti kompletno opremljenu dron letjelicu. Ona će im služiti za nadzor na nepristupačnim i miniranim područjima poput Kopačkog rita te lakše određivanje mjesta požara i najboljeg načina nakoji ga gasiti.

Tijekom 2017. godine Područni ured za zaštitu i spašavanje Osijek proveo je osposobljavanje stožera Civilne zaštite u svih 35 općina i sedam gradova Osječko-baranjske županije. Održane su četiri terenske vježbe Civilne zaštite, tri veće vježbe evakuacije i spašavanja u osnovnim školama, a redovito se provode edukacije o upravljanju kriznim situacijama. Edukacija za zaštitu i spašavanje provedena je i za 955 djece vrtičke i osnovnoškolske dobi.

Župan Anušić je izjavio kako je zadovoljan radom žurnih službi i prijedlozima projekata koje žurne službe planiraju uvesti da bi njihov rad bio još bolji i učinkovitijite je obećao pomoć županije u provedbi tih projekata.





Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: