Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[VIDEO] Vijenac Ivana Meštrovića ima najbrži besplatni kvartovski Internet na svijetu!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.01.2018. 11:34 
Naslov:  [VIDEO] Vijenac Ivana Meštrovića ima najbrži besplatni kvartovski Internet na svijetu!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zvuči kao šala, ali nije: osječko naselje Vijenac Ivana Meštrovića ima najbrži besplatni kvartovski internet na svijetu!

Autor je dobro poznati osječki inovator Valent Turković, koji živi na Vijencu, te je osmislio i projektirao otvorenu mrežu kojom stanovnici i gosti Vijenca surfaju velikim brzinama. Tim povodom smo ga kontaktirali i upitali o čemu je tu zapravo riječ.

Valent nam je pojasnio kako je najbrži kvartovski internet na svijetu – 700 Mbpsa – razdijeljenna 20 hot spotova postavljenih po cijelom kvartu. On pokriva 100.000 četvornih metara, odnosno nekih 80% kvarta, a namijenjen je isključivo pokrivanju javnih površina – klupica, šetnica, autobusnih stajališta itd. Valent je napomenuo odmah u startu kako njegova mreža nije spojena na zgrade u kvartu i ne služi kao zamjena za kućni internet.



Na Internet se u svakom trenutku može spojiti do 500 ljudi po lokaciji, a veza će biti pouzdana i jednako brza i dostupna u svakom kutku kvarta. Internet je otvoren za sve građane i ono što je najvažnije - potpuno je besplatan.

Cijelu stvar pokrenula je Gradska četvrt Tvrđa na čiji je prijedlog Grad raspisao javni natječaj za postavljanje mreže na koji se Valent javio i s najpovoljnijom ponudom od oko 70.000 kuna odabran je da mrežu izgradi.



Mreža je u funkciji godinu dana i do sada nije bilo nikakvih kvarova ili problema, a prema Valentovim riječima ovo je idealan model i za druge gradske četvrti koje žele brz i pouzdan pristup Internetu a ne mogu ga ostvariti putem postojećih hot spotova gradske wi-fi mreže Bežični Osijek.

Inače, Valent je novu mrežu koncipirao na iskustvima iz izbjegličke krize 2015. – 2016. godine kada je s ekipom suradnika izbjeglicama na ruti kroz Hrvatsku omogućavao besplatan Internet, za što je dobio brojna svjetska priznanja.

A na pitanje je li doista riječ o najbržem kvartovskom Internetu na svijetu ili je to samo reklama, Valent odgovara da je mnogo pratio iskustva drugih gradova koji su se uključivali u ovakve projekte ali da nigdje nije našao podatak da je to organizirano tako kao na Vijencu.

Pa eto, iako smo po većini pokazatelja obično uvijek negdje na začelju, Osijek i njegova četvrt Vijenac bar po nečemu su prvi na svijetu.




[klik za uvećanje]




Tekst: Osijek031.com
Foto: Valent Turković


Pročitajte i..
Osječki projekt MeshPoint dobio nagradu za najbolju humanitarnu tehnologiju godine
MeshPoint ušao među 12 konačnih finalista Hackaday natjecanja
Osječki projekt MeshPoint osvojio nagradu Hackaday u kategoriji "Internet of Things"
Priznanje za "MeshPoint" - autonomni mobilni wifi Internet za krizne situacije
Otvorenoj mreži nagrada za društvenu inovaciju!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: