Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Grad iz proračuna izdvaja više od 30 milijuna kuna za program socijalnih usluga

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.01.2018. 11:57 
Naslov:  Grad iz proračuna izdvaja više od 30 milijuna kuna za program socijalnih usluga
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon prošlotjednog posjeta predsjednice Republike udruzi Rijeka ljubavi koji je ostavio dojam da je posjetila neku zemlju trećeg svijeta, odlučili smo provjeriti koliko Grad Osijek izdvaja za program socijalnih usluga. Tim povodom kontaktirali smo Romana Kristića, pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo koji nam je dao potrebne informacije.

Proračunom Grada za 2018. godinu za socijalnu zaštitu predviđeno je 14,8 milijuna kuna kroz 20 različitih oblika prava i pomoći. Tome iznosu treba pridodati i 4,4 milijuna kuna za novčane potpore i donacije ustanovama, zakladi i udrugama u području socijalne djelatnosti i zaštite zdravlja. Time je Osijek po opsegu prava na istoj ravni s drugim velikim gradovima u Hrvatskoj, poput Rijeke ili Splita.

Ukupna sredstva u proračunu i veća su od 30 milijuna kuna jer se u program socijalne zaštite ubrajaju i besplatni vrtići, besplatni udžbenici, troškovi stanovanja, produženi boravak učenika u školama itd. koji su u proračunu drugih Upravnih odjela.

Izdvajanja za socijalne usluge povećavaju se iz godine u godinu, pa je tako 2017. godine izdvajanje za „socijalu“ iznosilo 18.000.000 kn, a 2010. nešto više od 14.000.000 kn.

Novosti uvedene tijekom 2017. godine zadržane su - jednokratna pomoć samcima u iznosu od 800 kn, topli obrok za učenike osnovnih škola u riziku od siromaštva (socijalni program 300 djece, EU projekt djeca u riziku ukupno dodatnih 500 djece), povećan je cenzus za isplatu uskrsnica i božičnica umirovljenicima s 1.700 kn na 2.000 kn), povećan je iznos uskrsnica i božičnica za najugroženije skupine umirovljenika sa mirovinama do 1.000 kn (s 200 na 250 kn), pokriveni su troškovi dimnjačarskih poslova svim socijalno ugroženim obiteljima (korisnicima socijalnog programa Grada Osijeka), a zajedno s Caritasom osiguran je cjelodnevni boravak beskućnika u Prihvatilištu.

Za 2018. Grad planira zadržati sva dosadašnja prava i pomoći te ih proširiti kroz sufinanciranje kuhanih obroka sa dostavom na kućnu adresu umirovljenicima samcima sa mirovinama do 1.200 kn, te dvočlanim umirovljeničkim obiteljima s ukupnim mirovinskim primanjima do 1.500 kn mjesečno; novčanu naknadu roditeljima za višestruki porod (dvojke, trojke...), novčanu naknadu za posvojitelje djece te kroz jednokratnu novčanu naknadu studentima članovima obitelji korisnika prava na plaćanje troškova stanovanja.

Cilj Grada je zadržati trend povećanja izdvajanja za socijalnu zaštitu iz drugih izvora (EU, Proračun RH i dr.), te dati poseban naglasak na umirovljenike koji čine 30% populacije u Osijeku. Plan u razdoblju 2018. - 2021. je povećanje izdvajanja za socijalnu zaštitu, umirovljenike, demografiju, osobe s invaliditetom, unapređenje postojećih socijalnih usluga, razvoj i uvođenje novih socijalnih usluga te zdravstvo uz istovremeno smanjenje udjela izvornih prihoda Proračuna Grada.

Ono što je zanimljivo jest da povećanje izdvajanja za socijalne usluge nije praćeno povećanjem broja korisnika. On je već godinama konstantan i kreće se oko 750-850 obitelji, odnosno oko 3000 članova tih obitelji. Broj korisnika smanjuje se u ljetnim mjesecima kada jedan dio korisnika pronađe sezonski posao na moru i tada broj korisnika padne na 750 obitelji. Unatoč velikom broju odlazaka mladih ljudi iz Osijeka u druge zemlje zapadne Europe, taj negativan trend nije doveo do promjena u okvirnom broju korisnika pomoći.

G. Kristić je pozvao sve ljude koji imaju određenih problema ili upita da se slobodno obrate Upravnom odjelu na broj telefona 031 / 229 102 ili da ih posjete osobno na adresi R. Boškovića 1 gdje će dobiti sve potrebne informacije o tome mogu li ostvariti neko pravo i pod kojim uvjetima iako je, sukladno važećem Zakonu o socijalnoj skrbi, prva stanica za ulazak u sustav socijalne skrbi nadležni Centar za socijalnu skrb koji se u Osijeku nalazi na adresi Gundulićeva 22.

Dolje u tekstu možete vidjeti financijski plan Grada za 2018. po pitanju javnih potreba u socijalnoj skrbi, koja su to prava i pomoći u sustavu socijalne skrbi koja Grad osigurava, kao i primjere konkretnih izračuna koliko pojedina osoba može dobiti mjesečno. Ovdje je važno napomenuti da ukupna visina socijalnih primanja ne smije prelaziti visinu minimalne plaće u RH.











Tekst: Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: