Medicinski fakultet organizirao edukativnu radionicu "Manje soli – više zdravlja"
Hrvatska agencija za hranu (HAH), kao partner, sudjeluje s
Medicinskim fakultetom Osijek (MEFOS) te
Udrugom promicanja kvalitete života na projektu pod nazivom
Manje soli – više zdravlja, koji se provodi uz potporu Osječko-baranjske županije.
Cilj projekta je povećati
svjesnost srednjoškolske djece o zdravstvenim rizicima povezanim s
prevelikim unosom soli, podučiti ih o sastavu hrane i količini soli u hrani, te potaknuti nove navike u konzumaciji hrane sa smanjenim udjelom soli što posljedično ima utjecaj na prevenciju zdravstvenih rizika poveznih s prekomjernim unosom soli.
Kako bi se ostvario cilj, od ovog tjedna, bit će održane
informativno-edukativne radionice u srednjim strukovnim školama na području
Osijeka, Đakova i Belog Manastira, zanimanja
medicinske sestre/tehničari, kuhari, pekari i konobari. Učenicima će, također, biti podijeljeni i edukativni letci i prigodne brošure te će biti provedene ankete o samoprocjeni unosa soli.
Rezultati ispunjenih anketa poslužit će za dobivanje općeg uvida u stanje unosa soli kod srednjoškolske populacije na području Osječko – baranjske županije te biti indikativni za nastavak sličnih aktivnosti.
Prekomjeran unos soli povezan je sa
značajnim zdravstvenim rizicima tj. dovodi do povišenog krvnog tlaka, povećavajući rizik za razvoj
srčanih, moždanih i bubrežnih bolesti. Osim toga, prekomjeran unos soli povezan je i s ostalim bolestima, kao što su:
bubrežni kamenci, karcinom želuca i gornjeg dijela ždrijela, osteoporoza i bronhalna astma. Često je konzumacija zasoljene hrane povezana i s povećanim korištenjem zaslađenih napitaka što dovodi do prekomjernog unosa kalorija i pretilosti. To je posebno velik problem kod djece i adolescenata.
Posebice su ugrožena školska djeca i mladi, jer većinu obroka konzumiraju izvan kuće, a gotova i polugotova hranenajviše doprinose dnevnom unosu soli.
Projekt je u skladu i sa Strateškim planom za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u RH 2015. - 2019.koji ima za cilj postupno smanjivati dnevni unos kuhinjske soli u općoj populaciji RH za prosječno 4% godišnje, koji je 2014. godine usvojila Vlada RH.
Također, ovaj projekt predstavlja početak suradnje Udruge promicanja kvalitete života i MEFOS-a na aktivnostima promicanja kvalitete života u školskoj dobi, a nastavak je suradnje MEFOS-a i HAH-a u svezi aktivnosti na znanstveno utemeljenom promicanju smanjenja unosa soli prehranom.