Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Edukacija "Manje soli – više zdravlja"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.01.2018. 16:38 
Naslov:  Edukacija "Manje soli – više zdravlja"
Od 22.01.2018. 16:38 do 26.01.2018. 16:37 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Medicinski fakultet organizirao edukativnu radionicu "Manje soli – više zdravlja"


Hrvatska agencija za hranu (HAH), kao partner, sudjeluje s Medicinskim fakultetom Osijek (MEFOS) te Udrugom promicanja kvalitete života na projektu pod nazivom Manje soli – više zdravlja, koji se provodi uz potporu Osječko-baranjske županije.

Cilj projekta je povećati svjesnost srednjoškolske djece o zdravstvenim rizicima povezanim s prevelikim unosom soli, podučiti ih o sastavu hrane i količini soli u hrani, te potaknuti nove navike u konzumaciji hrane sa smanjenim udjelom soli što posljedično ima utjecaj na prevenciju zdravstvenih rizika poveznih s prekomjernim unosom soli.



Kako bi se ostvario cilj, od ovog tjedna, bit će održane informativno-edukativne radionice u srednjim strukovnim školama na području Osijeka, Đakova i Belog Manastira, zanimanja medicinske sestre/tehničari, kuhari, pekari i konobari. Učenicima će, također, biti podijeljeni i edukativni letci i prigodne brošure te će biti provedene ankete o samoprocjeni unosa soli.

Rezultati ispunjenih anketa poslužit će za dobivanje općeg uvida u stanje unosa soli kod srednjoškolske populacije na području Osječko – baranjske županije te biti indikativni za nastavak sličnih aktivnosti.

Prekomjeran unos soli povezan je sa značajnim zdravstvenim rizicima tj. dovodi do povišenog krvnog tlaka, povećavajući rizik za razvoj srčanih, moždanih i bubrežnih bolesti. Osim toga, prekomjeran unos soli povezan je i s ostalim bolestima, kao što su: bubrežni kamenci, karcinom želuca i gornjeg dijela ždrijela, osteoporoza i bronhalna astma. Često je konzumacija zasoljene hrane povezana i s povećanim korištenjem zaslađenih napitaka što dovodi do prekomjernog unosa kalorija i pretilosti. To je posebno velik problem kod djece i adolescenata.

Posebice su ugrožena školska djeca i mladi, jer većinu obroka konzumiraju izvan kuće, a gotova i polugotova hranenajviše doprinose dnevnom unosu soli.

Projekt je u skladu i sa Strateškim planom za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u RH 2015. - 2019.koji ima za cilj postupno smanjivati dnevni unos kuhinjske soli u općoj populaciji RH za prosječno 4% godišnje, koji je 2014. godine usvojila Vlada RH.

Također, ovaj projekt predstavlja početak suradnje Udruge promicanja kvalitete života i MEFOS-a na aktivnostima promicanja kvalitete života u školskoj dobi, a nastavak je suradnje MEFOS-a i HAH-a u svezi aktivnosti na znanstveno utemeljenom promicanju smanjenja unosa soli prehranom.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: