Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Regionalni distributivni centar voća i povrća u Nemetinu bit će izgrađen kroz tri godine

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65742
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.01.2018. 13:06 
Naslov:  Regionalni distributivni centar voća i povrća u Nemetinu bit će izgrađen kroz tri godine
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U prostorijama Osječko-baranjske županije održana je prva sjednica Tima za provedbu projekta izgradnje Regionalnog distributivnog centra voća i povrća.

Tim čine župan Ivan Anušić i njegovi najbliži suradnici iz Županije te predstavnici klastera Slavonska jabuka, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, dekani Poljoprivrednog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku te predstavnici HGK.

Članovi Tima na sastanku su upoznati s do sada poduzetim aktivnostima .Osigurana je lokacija za izgradnju na području Industrijske zone Nemetin na parceli površine preko 2 ha na kojoj je Županija zasnovala pravo građenja, a postoji mogućnosti zasnivanja prava građenja i na susjednoj parceli.

Sukladno zaključenom Ugovoru s Gradom, OBŽ će plaćati Gradu naknadu za pravo građenja, a izgradi li se Regionalni distributivni centar za voće i povrće tijekom iduće tri godine, kao što je planirano, zemljište će Grad prenijeti u vlasništvo Županiji bez naknade.

Župan Anušić istaknuo je kako je rok izgradnje od tri godine realan, a usporedno će se raditi u dva smjera: prikupljanju stručnih mišljenja za izradu projektnih zadataka te okupljanja proizvođača u jednu proizvođačku organizaciju.

Udruživanjem u organizacije, proizvođači postaju snažniji akteri s mogućnošću utjecaja na formiranje trendova i cijena na tržištu, čemu u prilog govore i primjeri dobre prakse iz susjednih zemalja.

Kako smo već pisali, projekt Regionalnog distributivnog centra uključivat će najsuvremenije tehnologije vezane uz preradu i skladištenje. Osim dugo najavljivane ULO hladnjače, on će sadržavati i nove sustave hlađenja u skladu s najvišim tehnološkim standardima, liniju za brzo smrzavanje, komore u minus režimu, sušaru, sortirnicu, pakirnicu, brojna skladišta, tehnološki park koji će biti namijenjen malim proizvođačima radi probne pripreme proizvoda za tržištete druge neophodne sadržaje.

Izgradnja Regionalnog distributivnog centra trebala bi zadovoljiti potrebe malih proizvođača. Budu li se potrebe za skladištenjem povećavale, povećati će se i kapacitet centra jer je on već u startu zamišljen tako da ima mogućnost modularne nadogradnje.

Izgradnja i opremanje tog objekta koštat će oko 40 milijuna kuna, a sredstva će doći dijelom iz Županije, a dijelom iz fondova EU. Građevinska dozvola trebala bi se ishoditi ove godine, a realizacija projekta započela bi 2019.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Čist račun

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: