Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Hoće li Austrija u srpnju ukinuti ograničenja zapošljavanja hrvatskih državljana?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.01.2018. 14:16 
Naslov:  Hoće li Austrija u srpnju ukinuti ograničenja zapošljavanja hrvatskih državljana?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kada je Hrvatska ulazila u EU, pristupnim ugovorom bila je predviđena mogućnost prijelaznog razdoblja u kojem države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli 2+3+2, što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu produžiti za još tri godine te, uz opravdan razlog, za dodatne dvije godine.

Hrvatska je 1. srpnja 2013. ušla u Europsku uniju i tada je 13 zemalja (Njemačka, Grčka, Francuska, Nizozemska, Cipar, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Belgija, Španjolska, Luksemburg, Italija i Malta) iskoristilo mogućnost da u prve dvije godine hrvatskim radnicima ograniče pristup svojim tržištima rada. Ostale članice EU odlučile su odmah dopustiti hrvatskim državljanima rad bez ograničenja, kao i svim drugim državljanima zemalja EU.

U ovom trenutku još je samo pet država Europske unije koje su zadržale ograničenja glede zapošljavanja hrvatskih državljana – Velika Britanija (koja ionako izlazi iz EU-a pa će se s njom sklapati posebni aranžmani), Austrija, Nizozemska, Slovenija i Malta. Te zemlje imaju rok dosredine ove godine da odluče hoće li ukinuti sva ograničenja za rad Hrvatima ili ih zadržati još dvije godine, do srpnja 2020. kada sva ograničenja za rad hrvatskih državljana u svim zemljama EU moraju biti ukinuta.

Hrvatskim državljanima u ovoj priči najzanimljivija je svakako Austrija u kojoj već živi velik broj „naše gore listova“. Postojale su velike nade da će Austrija još 2015. ukinuti ograničenja na zapošljavanje hrvatskih državljana, no tadašnja Vlada ih je ipak odlučila zadržati još tri godine.

Uskoro se očekuje nova odluka o (ne)produljenju ograničenja, no recentni događaji u toj zemlji (dolazak na vlast desničara iz slobodnjačke stranke FPÖ koji zagovaraju zatvaranje granica za imigrante) upućuju na to da bi postrožena politika prema imigrantma mogla imati posljedice i za još jedno produljenje ograničenja na zapošljavanje.

Pa, dok se Austrijanci ne udrobovolje, Slavoncima kao obećane zemlje i dalje ostaju Njemačka i Irska...





Tekst: Osijek031.com
Foto: Arti/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: