Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Nova uredba o porezu na motorna vozila stupila na snagu – što skuplji auto, to veća ušteda!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.01.2018. 13:17 
Naslov:  Nova uredba o porezu na motorna vozila stupila na snagu – što skuplji auto, to veća ušteda!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučer je stupila na snagu Uredba Vlade o izračunu posebnog poreza na motorna vozila.

Prema upravo usvojenoj Uredbi, Vlada namjerava postići ne samo porezno rasterećenje i oživljavanje tržišta automobila, nego i ojačati brigu za okoliš i unaprijediti sigurnost cestovnog prometa jer je prosječna starost vozila u Hrvatskoj veća od 13 godina. Uredba bi trebala dinamizirati tržište i potaknuti obnovu voznoga parka, a uz to pridonijeti zaštiti okoliša i povećati sigurnost cestovnog prometa.

Veći naglasak bit će na emisiji CO2 kao kriteriju za oporezivanje, uz vrijednost vozila, te se na taj način stvara povoljniji porezni tretman motornih vozila s novijom i ekološki prihvatljivijom tehnologijom.Uredbom se sadašnji omjer vrijednosne i komponente emisije CO2, u prihodima od posebnog poreza na motorna vozila korigira sa 53-47 % u korist vrijednosne komponente na omjer 68-32% u korist CO2 komponente.

Najvažnija poruka za kupceje izuzimanje je od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju svih novih automobila čija je prodajna cijena niža od 150.000 kuna, što se odnosi gotovo na dvije trećine svih novih prodanih vozila. Drugim riječima, na automobil do 150.000 kuna neće se plaćati poseban porez, nego samo naknada za emisiju plinova pa bi takva vozila trebala pojeftiniti u prosjeku za 3000 kuna.

Međutim, stručnjaci upozoravaju građane da ne očekuju da će motorna vozila odjednom postati jako jeftina. Na malim autima se uštede neće osjetiti puno, a oni auti do 150.000 kuna koji imaju visoku emisiju plinova pojeftinit će za manje od 1000 kuna.

S druge strane, najviše će profitirati građani koji kupuju skupe automobile. Vozila koja su vrednija od 600.000 kuna do sada su plaćala porez od 25%, a taj porez po novom iznosi 21%. Kupci limuzina od milijun kuna tako će plaćati čak do 100.000 kuna manje nego do sada.

Još veće uštede očekuju poduzetnike koji su u sustavu PDV-ajer njima će država po novom zakonu priznavati odbitak polovice od 25 posto PDV-a na ukupnu cijenu vozila, kao i na troškove održavanja i utrošeno gorivo pri vožnji auta u službene svrhe. To znači da će prodajna cijena automobila za poduzetnike biti još niža od obične cijene, a time će pojeftiniti i trošarine.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Inja Pavlić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: