Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: Borzan i Europska komisija predstavili nove smjernice za doniranje hrane EU

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.12.2017. 10:56 
Naslov:  Borzan: Borzan i Europska komisija predstavili nove smjernice za doniranje hrane EU
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica Parlamenta za Izvještaj o smanjenju bacanja i povećanju doniranja hrane, i voditelj Predstavništva Europske komisije, Branko Baričević, predstavili su u Zagrebu nove smjernice Europske unije o doniranju hrane.

„Preko 88 milijuna tona hrane se godišnje baci u EU, u isto vrijeme četvrtina građana je u riziku od siromaštva. U Hrvatskoj se godišnje baci preko 400 tisuća tona hrane godišnje ili više od tisuću tona na dan. U isto vrijeme, police socijalnih samoposluga su prazne. Ovim smjernicama Europska unija želi potaknuti doniranje i smanjiti enormne količine bačene hrane u Uniji,“ kazao je Baričević.

Trenutno više od pedeset europskih propisa utječu na bacanje hrane, na pozitivan ili negativan način. Iz njih proizlaze nacionalni propisi o porezima, fitosanitarnim mjerama, trgovini, humanitarnim udrugama, rokovima valjanosti hrane, odgovornosti za hranu i drugim pitanjima.

Smjernice po prvi put na jednom mjestu objedinjuju upute i savjete kako urediti sustave doniranja hrane, a da se pritom poštuju svi EU propisi i ne ugrožava sigurnost hrane te zdravlje primatelja donacija. Namijenjene su državama članicama, posrednicima, humanitarnim organizacijama i drugim subjektima u procesu doniranja.

„Izrada smjernica je bila jedna od glavnih točaka mog izvještaja u Parlamentu i drago mi je da se Komisija maksimalno angažirala po tom pitanju. Trgovci i proizvođači su mi se žalili da nisu sigurni kako tumačiti neke zakonske odredbe te da ih to odvraća od doniranja. Primjer je što napraviti s paketom jogurta u kojem je jedan oštećen. Smjernice daju odgovor na to i brojna druga pitanja te tako smanjuju rizik za donatore i primatelje,“ pojasnila je Borzan.

Osim tumačenja zakonskih odredbi, smjernice navode primjere iz država članica koje su efikasno ustrojile sustave doniranja hrane. Navode se tako primjeri poreznih poticaja iz Španjolske i Portugala koji su, uz oslobođenje doniranja hrane PDV-a, uvele i dodatne porezne olakšice za donatore. Ističe se francusko rješenje oko doniranja proizvoda koji su blizu roka „upotrijebiti do“ prema kojem se to može napraviti do 48 sati prije isteka.

Zanimljiv je i francuski zakon koje obvezuje trgovce da sklope trajne sporazume o doniranju s bankama hrane. Tim sporazumima uređuje se i prijenos vlasništva nad hranom te, posljedično, i odgovornost za njenu zdravstvenu ispravnost.

„Europska komisija snažno potiče države članice da na temelju europskih smjernica izrade nacionalne. Nadam se da će naša nadležna ministarstva to napraviti što je prije moguće jer za neka rješenja ne trebamo izmišljati toplu vodu. Ove blagdane će mnogi naši sugrađani božićni ručak dobiti u pučkim kuhinjama i socijalnim dućanima, trebamo se svi skupa potruditi da im oni imaju što dati,“ zaključila je Borzan.



Tekst i foto: Ured/Office of Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: