Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Danas počinje tradicionalna akcija MUP-a "Mir i dobro"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.12.2017. 8:42 
Naslov:  Danas počinje tradicionalna akcija MUP-a "Mir i dobro"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kao i proteklih godina, operativna akcija „Mir i dobro“ provodit će se i ove godine u razdoblju od 15. prosinca 2016. do 8. siječnja 2017. godine s ciljem održavanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana tijekom blagdana, javlja PU osječko-baranjska.

Akcija se provodi od 1993. godine s ciljem sprječavanja stradavanja osoba i oštećenja imovine od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari, sprječavanja nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava te ostvarivanja stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Kao i do sada, velik broj građana u slobodnoj će prodaji moći nabaviti pirotehnička sredstva za zabavu, a način prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava koja građani mogu koristiti propisan je zakonom kako slijedi:

- pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine i u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14 godina;
-pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina i njihova uporaba dozvoljena je isključivo u razdoblju od 27. prosinca do 1. Siječnja;
-uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2, F3, T1 i P1 zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim uz odobrenje MUP-a RH.

Policija će tijekom prosinca, a posebice u blagdanskom razdoblju, provoditi niz preventivnih, ali i represivnih aktivnosti. Povećat će se prisutnost policije na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, pojačat će se mjere sigurnosti radi sprječavanja narušavanja javnog reda i mira, a provodit će se i pojačana kontrola neovlaštene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava.

Iz PU apeliraju na građane da tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana ne upotrebljavaju vatreno oružje, eksplozivna i rasprskavajuća sredstva kako ne bi ugrozili vlastiti odnosno tuđi život i imovinu, a kod uporabe dozvoljenih pirotehničkih sredstava da budu posebno pažljivi, poštujući upute proizvođača i vodeći brigu o sebi i drugima.

Prošle godine tijekom ove akcije na području PU osječko-baranjske lakše su ozlijeđene dvije osobe (jedno dijete na đakovačkom području uslijed rukovanja pirotehničkim sredstvom i jedna osoba na području Osijeka) te je evidentirano jedno propucavanje obiteljske kuće.

Policija također apelira na roditelje da ne poklanjaju djeci petarde, jer petarde nisu igračke, a nesreće se ne događaju drugima! Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije, tvrde u PU.







Tekst: Osijek031.com
Foto: PU Osječko baranjska

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: