Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Prosječna plaća u Slavoniji upola niža od one u Zagrebu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.12.2017. 12:53 
Naslov:  Prosječna plaća u Slavoniji upola niža od one u Zagrebu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kada se govori o gospodarskom zaostajanju Slavonije, dovoljno je samo prošetati opustjelim ulicama većih gradova u našoj regiji, o manjim mjestima da i ne govorimo. A postoje i egzaktni pokazatelji koji to potvrđuju.

Tako je prosječni dohodak u Slavoniji dva puta niži od prosječnog dohotka u Zagrebu. Prosječan dohodak po stanovniku u Zagrebu iznosi 44.733 kune, a u Slavoniji tek 22.960 kuna.

Pored opće loše gospodarske situacije, jedan od razloga je to što se stvorila navika svih investitora koji dolaze na istok Hrvatske da su plaće koje daju svojim djelatnicima u Zagrebu znatno veće nego što ih za isti posao daju ovdje u Osijeku. A upravo su niske plaće glavni razlog masovnog iseljavanja mladih ljudi s ovog područja jer se s ovako malim plaćama ne može živjeti.

Po ovim podacima ispada da Slavonci u prosjeku rade za minimalnu plaću, pa čak i gore od toga. Podsjetimo, minimalna plaća u Hrvatskoj trenutno iznosi 2.600 kuna mjesečno, a prima ju 75.000 građana. Vlada je prošli tjedan uredbom povećala minimalnu plaću za pet posto, odnosno za 163 kune bruto (131 kunu neto), tako da će ona sada iznositi 2.730 kuna, što je 42,9 posto prosječne plaće.

Uskoro će se donijeti i posebna uredba kojom će se detaljnije regulirati rad nedjeljom i blagdanima te noćni rad jer oni nisu uključeni u minimalac, već se takav rad mora posebno platiti.

No, bez obzira na ove sitne, kozmetičke mjere, stanje u Slavoniji neće se bitno, ako uopće, popraviti. Ako cijela regija u prosjeku živi na minimalcu, ne može se ni očekivati da idemo naprijed.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: