Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Zanemarivanje starih i nemoćnih od Nove godine kažnjavat će se zatvorom i novčano

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.12.2017. 12:02 
Naslov:  Zanemarivanje starih i nemoćnih od Nove godine kažnjavat će se zatvorom i novčano
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatsko stanovništvo sve je starije, to je poznata činjenica. U Hrvatskoj je danas oko 18% stanovništva starije od 65 godina. Iako su djeca dužna skrbiti o starijim i nemoćnim članovima obitelji, starije osobe često su zanemarivane.

To će se od Nove godine promijeniti. Naime, po prvi put Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji stare i nemoćne osobe spominje kao posebno ranjivu skupinu, a njihovo će se zanemarivanje prekršajno kažnjavati.

Po novom Zakonu, koji stupa na snagu na prijedlog pučke pravobraniteljice, članove obitelji koji zanemaruju starije osobe ili oni koji nasilje ne prijavljuju mogu platiti kaznu do 10.000 kuna ili završiti u zatvoru 45 dana. Ako se zanemarivanje starijih ponovi, članovi obitelji mogu dobiti i kaznu od 15.000 kuna ili dva mjeseca iza rešetaka.

Zakonom se traži od svih službenih osoba, liječnika, stručnjaka u centrima za socijalnu skrb, udruga i vjerskih zajednica da prijave zlostavljanje policiji, odnosno DORH-u.

Zakon koji kažnjava nebrigu o roditeljima koncipiran je na temelju sličnih zakona koji reguliraju nasiljei zanemarivanje osoba starije životne dobe u 80-ak zemalja svijeta, uključujući i razvijene zemlje EU-a.

Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, pojašnjava kako se pod zanemarivanjem podrazumijeva ostavljanje nepokretne osobe u krevetu cijeli dan, nedavanje vode, hrane i lijekova te svi postupci koji mogu dovesti do toga da osoba pati bilo fizički bilo duševno.

Pučka pravobraniteljica dodaje da za starije nije odgovorna samo obitelj, već i država treba poticatiskrb o starijima tako da se propiše neplaćeni dopust, pravo na bolovanje za njegu starijeg člana obitelji, status njegovatelja, da osobe koje se moraju brinuti o starijima i nemoćnima imaju neku odgovarajuću podršku od strane institucija.

Također, potrebno je razvijati i poboljšavati institucionalne usluge ne samo kroz državne i županijske domove nego kroz obiteljske domove te kroz širenjemreže centara za pružanje usluga u zajednici.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Darko Grundler, Dalibor Bauernfrajnd/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: