Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Vlada vjerskim zajednicama u tri godine isplatila 1,123 milijarde kuna iz proračuna

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 08.12.2017. 11:07 
Naslov:  Vlada vjerskim zajednicama u tri godine isplatila 1,123 milijarde kuna iz proračuna
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vlada je objavila podatke o financiranju vjerskih zajednica iz državnog proračuna RH za razdoblje od 2014. - 2016.

Prema Vladinom izvješću, vjerskim zajednicama u tom je razdoblju ukupno isplaćeno 1,123 milijarde kuna. Najviše novca dobila je Katolička crkva – 1,066 milijardi kuna, Srpska pravoslavna crkva dobila je 27,692 milijuna kuna, a Islamska zajednica 8,439 milijuna iz državnog proračuna. Ostatak novca podijelilo je 13 drugih, manjih vjerskih zajednica.

Zanimljivo je to što se posljednjih godina ipak bilježi pad financiranja vjerskih zajednica od strane države. Tako je u 2014. godini vjerskim zajednicama isplaćeno 405 milijuna kuna, u 2015. 400 milijuna, a prošle godine 318 milijuna kuna. Najveći pad ima upravo Katolička crkva koja je 2014. od države dobivala 388 milijuna kuna, a prošle godine 298 milijuna, odnosno 90 milijuna manje. Ostale vjerske zajednice u tom su razdoblju zabilježile lagani rast državne potpore.

Vjerske zajednice dobivaju novac iz državnog proračuna temeljem osam Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa. Vlada novac iz državnog proračuna daje za djelovanje vjerskih zajednica „na odgojno-obrazovnom, socijalnom, zdravstvenom i kulturnom području te za uzdržavanje svećenika i drugih vjerskih službenika, pastoralno djelovanje i dušobrižničku skrb, troškove izgradnje i uzdržavanja crkava, crkvenih zgrada i vjerskih središta (koja nisu u popisu kulturnih dobara), kao i za doprinos za karitativnu djelatnost vjerskih zajednica“.

O kakvom novcu je riječ, svjedoči podatak da je 1,2 milijarde kuna godišnji iznos predviđen u državnom proračunu za 2018. za sve aktivnosti Ministarstva kulture.

Obzirom da se proračun puni novcem svih građana – i vjernika i nevjernika, može se postaviti pitanje bi li se taj iznos, ili njegov dio, mogao korisnije upotrijebiti za ono što treba svim građanima, npr. poboljšanje kvalitete školstva ili smanjivanje dugova u zdravstvu koji su se popeli na enormnih 8 milijardi kuna s naznakom daljnjeg rasta. A obrazuju se i obolijevaju svi, vjernici i ateisti...





Tekst: Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: