Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tvrđa: Obilježavanje dana borbe protiv HIV/AIDS-a [2017.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.11.2017. 14:01 
Naslov:  Tvrđa: Obilježavanje dana borbe protiv HIV/AIDS-a [2017.]
01.12.2017. 12:30
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Obilježavanje dana borbe protiv HIV/AIDS-a održat će se u petak 1. prosinca 2017. od 12,30 do 14,00 sati na osječkom Trgu Svetog Trojstva. Tom će prilikom, članovi Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Osijek, Terenske jedinice magistra Franje Franka i Kluba 25 na informativno-edukativnom štandu mladim sugrađane uz podjelu edukativnih materijala o HIV/AIDS-u i prezervativa, upozoravati na ispravnu primjenu prezervativa kao jedan od načina prevencije spolno prenosivih bolesti.

Već dvadeset i devet godina, 1. prosinca svake godine u svijetu i Hrvatskoj brojnim događanjima i aktivnostima obilježava se Svjetski dan AIDS-a. Cilj je podići svijest javnosti i ukazati na javnozdravstveni značaj HIV/AIDS-a: rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, ranog dijagnosticiranja, liječenja i skrbi za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima, te dati doprinos smanjenju stigme i diskriminacije, ali i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja. Međunarodni simbol svjesnosti i podrške prevenciji i liječenju HIV infekcije i AIDS-a je crvena vrpca (engl. red ribbon).

Zaraza virusom HIV-a (virus humane imunodeficijencije) zasad je neizlječiva. Riječ je o kroničnom progresivnom procesu koji nastaje ulaskom HIV-a u organizam. Tijekom vremena može oslabiti imunološki sustav te može doći do pojave raznih bolesti. AIDS je kratica za Sindrom stečene imunodeficijencije (Acquired Immunodeficiency Syndrome) uzrokovan virusom HIV-a. Opisuje stanje u kojem je došlo do takvog slabljenja imuniteta da se javljaju razne bolesti. Od trenutka zaraze HIV-om do nastupa AIDS-a prođe u prosjeku oko 10 godina. Kod osoba koje uzimaju antiretrovirusnu terapiju, životni vijek znatno se produžuje. HIV se prenosi sa zaražene majke na dijete, putem krvi te nezaštićenim spolnim odnosom.

Naime, problem je mladih danas, osim nedostatka informiranosti o zdravom spolnom ponašanju, sve ranije stupanje u spolne odnose bez fizičke, a osobito psihičke zrelosti. Moderno doba u kojemu živimo nažalost ima i negativne posljedice kao što su smanjene društvene vrijednosti. Dosadašnje iskustvo u provođenju programa na ovu temu, kao i mnoge studije, ukazuju da adolescenti, čak i oni koji su dobro informirani, najviše poteškoća imaju u primjeni postojećeg znanja u spolnom ponašanju. Bez edukacije mladih naraštaja nema ni napretka u ovom radu, a s odgojno-zdravstvenim programima za adolescente najbolje je početi prije stupanja u spolne odnose što je vidljivo i iz Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: