Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Krenule kontrole mikročipiranja pasa po novom Zakonu o zaštiti životinja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65780
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.11.2017. 13:58 
Naslov:  Krenule kontrole mikročipiranja pasa po novom Zakonu o zaštiti životinja
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Donošenjem novog Zakona o zaštiti životinja, kojeg je Sabor usvojio u listopadu, stupila je na snagu i obaveza izvršenja kontrole mikročipiranja pasa, odnosno sve lokalne zajednice dužne su do 30. lipnja 2018. godine provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom.

Udruga Prijatelji životinja tim je povodom uputila apel svim gradovima i općinama o ovoj novosti u Zakonu tražeći od njih da u proračunu za sljedeću godinu osiguraju sredstva za kontrolu mikročipiranja i donesu pravovremeni plan za njezinu provedbu.

Iz udruge Prijatelji životinja podsjećaju kako je zakonska obveza mikročipiranja za vlasnike pasa na snazi još od 2004. godine, no procjenjuju da oko 30% pasa još uvijek nije mikročipirano. Neodgovorni skrbnici stvaraju time problem cijeloj zajednici i tome se mora stati na kraj ne samo radi zaštite životinja i ljudi nego i radi značajnog smanjivanja sredstava koje lokalne zajednice moraju izdvajati za zbrinjavanje, kastraciju, oglašavanje i udomljavanje pasa zbog onih koji su napustili pse, kažu u Udruzi. 

Zakon propisuje da nadzor provedbe obaveznog mikročipiranja pasa provode komunalni redari. S obzirom na preopterećenost komunalnih redara, u Udruzi predlažu zapošljavanje novih komunalnih redara koji će zajedno s postojećima lakše provesti kontrolu i obići cijelo područje grada ili općine. Savjetuju i suradnju s veterinarima koji uvelike mogu pomoći, a postoje i drugi pravni subjekti koji mogu biti od pomoći.

Veće sredine krenule su u „brze akcijske kontrole” uz pomoć lokalnih medija i letaka upozorenja. Takve akcije redovito rezultiraju time da mnogi građani odluče izvršiti svoju obavezu pa veterinari nakon svake takve akcije bilježe značajan porast mikročipiranja pasa. Prema dosadašnjem iskustvu, vrlo mali broj građana radi probleme komunalnim redarima jer su svjesni da ponovni dolazak s policijom povlači i za njih veće sankcije jer mikročipiranje stoji 90 kuna, a kazna za nemikročipiranje i do 6000 kuna.

Građani su dužni komunalnom redaru dokazati da su ispoštovali svoje zakonske obveze i mikročipirali psa, a komunalni redar može provjeriti očitanjem mikročipa vjerodostojnost navedenog u dokumentima. Čitači mikročipa dostupni su i nužna je njihova nabava, a svaka lokalna zajednica ima pravo pristupa bazi upisanih pasa. Mikročip sadrži jedinstveni identifikacijski broj koji otkriva podatke o skrbniku (adresa, broj telefona, OIB i sl.), kao i osnovne informacije o životinji te podatke o obavljenoj kastraciji, cijepljenju i sl. U slučaju da netko napusti ili izgubi psa, skloništa i veterinarske ambulante mogu očitanjem podataka na mikročipu saznati tko mu je skrbnik.

Podsjetimo, novi Zakon o zaštiti životinja također propisuje svim jedinicama lokalne samouprave obavezu financiranja osnivanja i rada skloništa za napuštene životinje kojom će odgovorna osoba jedinice lokalne ili područne samouprave, koja ne postupa po Zakonu, platiti novčanu kaznu od 15 do 30.000 kuna. Sve županije moraju imati skloništes minimalno 50 smještajnih mjesta za životinje, i to najkasnije do 31. prosinca 2018. 

Taj datum je i krajnji rok do kojeg u županijama trebaju početi s radom koordinacijske radne skupine koje će za isti stol posjesti predstavnike lokalnih zajednica, inspekcija, policije i udruga za zaštitu životinja, a radit će na primjeni mjera za smanjenje broja napuštenih životinja na svojemu području.

Sva skloništa također imaju obavezu kastracije primljenih životinja, što su dosad radila samo savjesna skloništa. Novi Zakon propisuje da su osnivači skloništa dužni podatke o napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima evidentirati putem jedinstvenog informacijskog centra za napuštene i izgubljene životinje u Upisniku kućnih ljubimaca koji vodi Ministarstvo poljoprivrede.

Gotovo su udvostručene novčane kazne za osobe koje napuste životinju, kao i one koje ne zbrinjavaju mladunčad svojih kućnih ljubimaca, i sada iznose od 15 do 30.000 kuna.

Novi zakon dakle donosi mnoge pozitivne novosti, ali propisuje i rokove za pojedine odredbe, kao i veće kazne za neodgovorne građane, gradove i županije kako bi se Zakon mogao uspješno provoditi u praksi.

Pregled svih odredbi novog Zakona o zaštiti životinja, možete pronaći ovdje.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: