Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: Borzan i Mreža hrane predstavili inicijativu "Najdonator" – dodjelu priznanja istaknutim donatorima hrane

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.11.2017. 12:10 
Naslov:  Borzan: Borzan i Mreža hrane predstavili inicijativu "Najdonator" – dodjelu priznanja ista
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane Biljana Borzan i koordinator Mreže hrane Zoran Grozdanov predstavili su na konferenciji za medije u Zagrebu inicijativu „Najdonator“ - godišnju dodjelu priznanja istaknutim donatorima hrane u Hrvatskoj. Predstavljanje inicijative je organizirano u povodu prvog obilježavanja Svjetskog dana siromašnih, 19. studenog.

„Priznanje će se dodijeliti tvrtkama koje su se istakle doniranjem hrane u 2017. godini. Svrha je inicijative nagraditi društveno odgovorno poslovanje tvrtki, jer neke od svojim donacijama hrane pomažu tisućama korisnika socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja. Njihove akcije često prođu ispod radara, a mi smatramo da se za solidarnost treba odati priznanje,“ najavila je europarlamentarka Borzan.

Prema procjenama, godišnje se u Hrvatskoj baci preko 400 tisuća tona hrane. U isto vrijeme, police socijalnih dućana i skladišta humanitarnih organizacija slabo se pune, a čak 20 posto populacije je u riziku od siromaštva. Vlada RH je 2015. doniranje oslobodila PDV-a i donijela pravilnik o doniranju, no količine donirane hrane se nisu značajno povećale.

“Za razliku od npr. Francuske koja ima uređen sustav doniranja, u Hrvatskoj on počiva na humanitarnim organizacijama, volonterima te dobroj volji realnog sektora. Javnost često nije upoznata s društveno odgovornim poslovanjem donatora i prst krivice za velike količine bačene hrane te prazne police socijalnih samoposluga često se upire u realni sektor, pogotovo trgovačke lance. Cilj naše inicijative je pokazati da postoje tvrtke koje se ističu po dobrom i u isto vrijeme upozoriti na nedostatke u sustavu doniranja u Hrvatskoj,“ kazao je Grozdanov.

Budući da su proizvodnja i trgovina hrane iznimno kompetitivni sektori, potencijal za primatelje takvog priznanja je velik. Titula „Najdonator“ će ukazivati građanima da se radi o tvrtkama koje se ističe društveno odgovornim poslovanjem i solidarnošću.

Prva dodjela priznanja bit će organizirana na proljeće u Europskom parlamentu u Bruxellesu, i to u kategorijama velikih proizvođača i trgovaca hranom te pekara. Kriteriji za dodjelu nagrade bit će transparentni i temeljeni na službenim podacima. Osnova će biti podaci o financijskom poslovanju tvrtki za prethodnu godinu te podaci o donacijama koje su tvrtke dužne prijavljivati prema Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane.

„Korisne savjete i informacije smo dobili od dvije organizacije koje već provode slične projekte. Radi se o Bulgarian Donors Forum-u i Espiga D'Oro, ili Zlatni klas, koji dodjeljuje federacija španjolskih banaka hrane. Obje nagrade postoje već godinama i uspješno promoviraju doniranje hrane,“ kazala je Borzan.

U svrhu popularizacije teme doniranja hrane kod mladih, organizatori su pozvali sve zainteresirane mlade kreativce da na mail [email protected] pošalju svoje ideje za izgled loga i nagrade. Poziv s dodatnim informacijama bit će objavljen da društvenim mrežama organizatora u narednim danima, a autor odabranog rada će biti nagrađen putovanjem u Bruxelles i posjetom Europskom parlamentu.

Na istoj mail adresi mogu se dobiti dodatne informacije o inicijativi, a u izradi je i posebna web stranica.



Tekst i foto: Ured/Office of Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: