Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: Hoće li netko odgovarati radi debakla s Europskom agencijom za lijekove?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65644
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.11.2017. 10:59 
Naslov:  Borzan: Hoće li netko odgovarati radi debakla s Europskom agencijom za lijekove?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vlada RH je u ponedjeljak ujutro, na sam dan odluke, povukla kandidaturu Hrvatske za domaćinstvo Europske agencije za lijekove. Predstavnica Europskog parlamenta za odnose s agencijom, Biljana Borzan, komentirala je tu odluku vlade.

- Radi se o sramotnom završetku iznimno loše odrađenog posla. Službeno objašnjenje iz Vlade se može sažeti u to da druge države članice nisu prepoznale svu veličanstvenost naše kandidature. Debakl se počeo nazirati kada je Vlada tek u lipnju osnovala radnu skupinu za izradu kandidature, a rok za prijave je u bio u srpnju. Mjesec dana da se napravi ogroman posao za koji su se druge države počele pripremati prije godinu dana!? - izjavila je Borzan.

Danas se u Bruxellesu, pri Vijeću za opće poslove Europske unije, glasa o novim sjedištima za Europsku agenciju za lijekove i Europske agencije za bankarstvo koje se sele iz Londona. Ministri vanjskih poslova država članica glasaju tko će dobiti jackpot u vidu stotina dobro plaćenih stručnjaka, noćenja, kongresnog turizma i utjecaja.

- Mi smo se morali uključiti u ovu utrku jer smo jedna od nekoliko države članice koje nemaju niti jedno tijelo EU. Čak i da nismo dobili Agenciju za lijekove, dobra kandidatura bi nam poslužila kao zalog za ubuduće, za neke buduće agencije i povlastice. Najgora posljedica ovog raspleta događanja je činjenica da smo se pokazali neozbiljni i nesposobni odraditi iole zahtjevan posao. Osobno na to upozoravam praktički od dana britanskog referenduma - kazala je hrvatska europarlamentarka.

Borzan je bila u stalnom kontaktu s vodstvom agencije za lijekove i neslužbeno je saznala da se grad Zagreb solidno predstavio u agenciji. S druge strane vladina prijava, koja je trebala sadržavati podatke o predloženoj zgradi, međunarodnim letovima, školama za djecu zaposlenika i drugim tehničkim pitanjima, je napravljena nepotpuno. Komisija je ocijenila da u većini kriterija nisu dostavljeni traženi podaci.

- Bolje da je Vlada odmah rekla kako ne može ili neće ulaziti u ovaj pothvat nego da nas ovako osramoti. Niti se lobiralo kako treba, niti se djelovalo prema zaposlenicima agencije na vrijeme. Ministri su išli u London na finale Wimbledona, a nikome nije palo na pamet da svrati do agencije i lobira. Tek nakon prozivki sklepala se nekakva delegacija u rujnu. I to nakon što su se zaposlenici agencije u anketi negativno izjasnili prema Hrvatskoj. Mene samo zanima hoće li itko biti pozvan na odgovornost radi ovog debakla? - zaključila je Borzan.



Tekst i foto: Ured/Office of Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: