Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Od 1. siječnja ukida se porez na rabljena vozila i zamjenjuje jeftinijom pristojbom!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.11.2017. 10:22 
Naslov:  Od 1. siječnja ukida se porez na rabljena vozila i zamjenjuje jeftinijom pristojbom!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vlada je u Sabor jučer uputila konačni prijedlog novog Zakona o posebnom porezu na motorna vozila kojim se porez na stjecanje rabljenih vozila zamjenjuje upravnom pristojbom koja će se plaćati kod registracije vozila.
 
Najvažnija novost u prijedlogu zakona je to što se ukida porez na kupnju rabljenih automobila te se on zamjenjuje upravnom pristojbom koja će se plaćati prilikom registracije vozila. To će pojednostaviti proceduru prijenosa vlasništva rabljenog automobila jer se do sada to moralo obavljati na tri mjesta u četiri koraka: ovjera potpisa na kupoprodajnom ugovoru kod javnog bilježnika, koji se potom predaje Poreznoj upravi koja izdaje rješenje o razrezu poreza po stopi od 5% od prodajne cijene vozila, taj se porez plaća u pošti, a potom policija obavlja prijenos vlasništva.

Prema predloženim izmjenama, cijeli postupak obavljat će se na jednom mjestu, u tijelu nadležnom za registraciju vozila gdje će se platiti upravna pristojba koja će se obračunavati na temelju starosti vozila i snage motora (izražena u kunama po kilovatu u 12 različitih razreda), a njezina će se visina odrediti posebnom uredbom.

Porezni obveznici tako bi po novom trebali plaćati upravnu pristojbu u 50% manjem iznosu od iznosa dosadašnjeg posebnog poreza na stjecanje rabljenog motornog vozila.

Kada je riječ o novim automobilima, Vlada će uredbom propisati način izračuna posebnog poreza ovisno o prodajnoj cijeni, emisiji ugljikova dioksida (CO2) i vrsti goriva koje vozilo koristi za promet. Predloženim izmjenama hrvatski će se zakonodavni okvir prilagoditi europskoj pravnoj stečevini, obzirom da je sredinom ove godine na snagu stupila uredba Europske komisije o emisiji plinova koja uvodi novi, globalno usklađeni homologacijski postupak za mjerenje emisije CO2. 

Ukoliko sve bude išlo po planu, novi će se zakon donijeti po hitnom postupku te će stupiti na snagu 1. siječnja 2018. godine.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Inja Pavlić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: