Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



40 milijuna eura za obnovu Osijeka iz Integriranih teritorijalnih ulaganja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65789
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.11.2017. 12:40 
Naslov:  40 milijuna eura za obnovu Osijeka iz Integriranih teritorijalnih ulaganja
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na jučer održanoj konferenciji za novinare predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš predstavili su projekte Grada Osijeka u okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja.

Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) su novi mehanizam Europske unije za razdoblje 2014.-2020. godine, sastoji se od skupa aktivnosti koje se mogu financirati iz tri različita europska fonda (Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda), a pokrenut je s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.



Osijek je jedan od sedam urbanih centara u Hrvatskoj koji će kroz ITU program moći povlačiti sredstva. Ukupan iznos sredstava koji se mogu iskoristiti za projekte Zagreb, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom brodu, Zadru i Puli iznosi više od 345 milijuna eura, a za Osijek i okolicu moguće je povući 40 milijuna eura.

Nekoliko je velikih projekata gdje će aglomeracija Osijek kroz projekte ITU mehanizma tražiti sredstva. Prvi je projekt Unapređenje i razvoj infrastrukture osječke Tvrđe gdje je planirana rekonstrukcija i uređenje 33.000 m2 cesta, trgova i pješačkih površina s popločenjima, kanalizacijska mreža, vodoopskrba i vatroobrana, mreža toplovodnog grijanja, uređenje elektroenergetske mreže, izgradnja i uređenje trafostanice, mreža kabelske kanalizacije i kompletna javna rasvjeta. Drugi projekt obuhvaća projektiranje rekonstrukcije značajnih baštinskih građevina poput dvorca Eugena Savojskog u Bilju, Erdutske kule, utvrde Korođvar, te radovi na kuli dvorca Prandau u Valpovu i industrijskoj baštini grada Belišća.

U prvom kvartalu 2018. godine bit će raspisani pozivi i prijavljeni mreža biciklističkih staza urbane aglomeracije Osijek, kao i projekt HEP-toplinarstva (Zamjena spojnog vrelovoda TE-TO toplane pogona Osijek), Centar za posjetitelje Tvrđa, prijemni i info turistički centar regionalnog značenja, s ciljem podizanja standarda usluge posjetiteljima i turistima.

Grad će dobiti i svoj vlastiti ITU odsjek koji će se nalaziti u Tvrđi, iza Stare pekare. ITU odsjek će zaposliti sedam djelatnika, a rekonstrukciju prostora, opremanje i plaće zaposlenika financirat će se iz tehničke pomoći koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ministarstvo će za provedbu programa iz ITU mehanizma aglomeracije Osijek do 2023. osigurati više od 11 milijuna kuna.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: