Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječko - baranjska županija do 2021. bit će kompletno očišćena od mina

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65790
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.10.2017. 8:52 
Naslov:  Osječko - baranjska županija do 2021. bit će kompletno očišćena od mina
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na radnom sastanku predstavnika Hrvatskog centra za razminiranje i dužnosnika Osječko-baranjske županije razgovaralo se o aktualnim pitanjima razminiranja na području županije.

U našoj zemlji pod minama je još 419 četvornih kilometara, rekao je ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan, a jedna od minama najzagađenijih županija je Osječko – baranjska gdje ima još 55 četvornih kilometara minsko sumnjivih površina.



Na području OBŽ-a ove godine bit će razminirano oko pet četvornih kilometara minsko sumnjivih površina. Do sada su razminirane sve okućnice i poljoprivredne površine, a preostale su šumske površine, uglavnom na području Baranje.

Sredstva za razminiranja su osigurana većinom iz europskih fondova te državnog proračuna, pa će se tako novcima iz međunarodnog projekta „Natura vita“ vrijednog 35 milijuna eura razminirati 27,5 četvornih kilometara površina u Županiji unutar Parka prirode Kopački rit, regionalnog parka Mura-Drava, te površine u područjima općina Bilje, Darda, Nemetin i Petrijevci. Očekuje se da će se cjelokupan postupak razminiranja završiti u naredne četiri godine, odnosno do 2021. godine.



Možemo biti zadovoljni što će u naredne četiri godine Osječko-baranjska županija biti u cijelosti razminirana. No, i preostale površine su velike, ali i teško pristupačne jer su na području Kopačkog rita. To su šume, naplavne površine, nasipi i obala uz rijeku, a mine nisu više na mjestu gdje su postavljene 1991. godine. Protekom vremena te uslijed poplava i drugih prirodnih procesa došlo je do kompletnog izmještanja minskih polja u odnosu na karte kojima raspolažemo. Zato je proces razminiranja vrlo teško provesti, no važno je da se taj proces do sada kvalitetno obavljao, da su osigurana sredstva za njegov nastavak i završetak te da ne bude ljudskih žrtava“, rekao je tom prilikom župan Anušić.





Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: