Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Edukacija i rad u hrvatskom IT sektoru mladima su jasna alternativa iseljavanju

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOva tema je zaključana: ne možete uređivati postove niti odgovarati.
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65697
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.10.2017. 9:27 
Naslov:  Edukacija i rad u hrvatskom IT sektoru mladima su jasna alternativa iseljavanju
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatski IT sektor, u kojemu prema posljednjim podacima radi nešto više od 33 tisuće ljudi, vrlo se dinamično razvija i nudi atraktivne karijere s natprosječno visokim plaćama, a posebno raste sektor razvoja softvera, u čemu su vrlo aktivne i pojedine osječke tvrtke.

Analiza hrvatskog ICT sektora koju je za Hrvatsku udrugu poslodavaca – Udrugu informatičke i komunikacijske djelatnosti provela tvrtka Bisnode pokazala je kako u informatičkom i komunikacijskom sektoru u Hrvatskoj trenutačno radi nešto više od 33 tisuće ljudi, a samo je prošle godine stvoreno 1300 novih radnih mjesta. Ukupni je prihod hrvatskih ICT tvrtki prošle godine iznosio 32 milijarde kuna – većinu toga uprihodile su iz inozemstva, jer je cijeli ovaj sektor jako izvozno orijentiran – a posebno je zanimljivo primijetiti da su, od tih prihoda, čak 8 milijardi kuna ostvarile tvrtke koje se bave razvojem softvera i IT uslugama.

[KLIK] Algebra: Ulovi najbolji zbroj popusta

"Projekcije su da bi se do 2025. godine moglo napraviti mnogo, ako se nastave trendovi i stope rasta kakve su sada. Mogli bismo do 2025. godine doći do novih 10.000 radnih mjesta programera, samo u ovom vrlo atraktivnom podsektoru računalnog programiranja“, komentirao je prilikom predstavljanja ove rezultate Hrvoje Balen, potpredsjednik HUP-Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti, inače i član uprave Otvorenog učilišta Algebra.

Svi ovi podaci govore kako u Hrvatskoj definitivno postoji potencijal rasta – ako nigdje drugdje, barem u ICT sektoru, naročito u njegovom softverskom dijelu, pod koji potpada i izrada raznih web rješenja i usluga, a o čemu se u Hrvatskoj, pa i samom Osijeku, nepravedno malo govori. Pretežito izvoznički karakter ovih tvrtki znači kako i mladi imaju dobru perspektivu odluče li, umjesto odlaska na rad u inozemstvo, ostati ovdje – IT stručnjaci svih profila i dalje su među deficitarnim, traženim zanimanjima u Hrvatskoj, posao se u pravilu brzo pronalazi, a karijera u IT-u donosi natprosječnu plaću te siguran daljnji osobni razvoj i usavršavanje.

Za one koji se sada žele usmjeriti prema IT-u i osnažiti svoje digitalne vještine, Otvoreno učilište Algebra do kraja ovog mjeseca ima i u Osijeku akciju "Ulovi najbolji zbroj popusta" koja zainteresiranim polaznicima omogućava ostvarivanje popusta do čak 30% na odabrane programe obrazovanja. U Algebrinoj su ponudi, inače, i programi obrazovanja koji u pravilu dovode do znatno bolje perspektive za buduću karijeru – od programiranja (što uključuje i razvoj mobilnih i web aplikacija i servisa) do kreativnih programa (poput web dizajna) koji su usko vezani uz potrebe rastućeg hrvatskog IT sektora.





[Sponzorirani članak]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: