Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Slavoncima stižu pozivi na sudjelovanje na vojnim vježbama

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.10.2017. 12:16 
Naslov:  Slavoncima stižu pozivi na sudjelovanje na vojnim vježbama
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Redakciji Index.hr javio se pripadnik pričuvnog sastava iz istočne Slavonije koji je dobio poziv na vojnu vježbu na vojnom poligonu Gašinci u trajanju od 10 dana.

Pričuvnik je poziv dobio krajem rujna, a MORH ga je prije slanja poziva telefonskim putem zvao da bi utvrdili živi li i dalje u Hrvatskoj.

U pozivu stoji da se treba javiti u Dom HV-a u Osijeku te ponijeti sa sobom poziv, vojnu iskaznicu, pribor za osobnu higijenu te uniformu ukoliko ju je zadužio.

Problem s odazivanjem na vojnu vježbu je u izbivanju s radnog mjesta. Obzirom da je on u radnom odnosu, poslodavac nije bio nimalo oduševljeni ovim pozivom. A on nije jedini koji je dobio ovaj poziv.

U pozivu piše kako „neodazivanje ovom pozivu povlači odgovornost odredbama čl. 119. st.1.1t.1. Zakona o obrani“. U tom članku, u stavku 1., piše kako će se novčanom kaznom od tisuću do pet tisuća kuna kazniti za prekršaj fizička osoba „ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog tijela u vrijeme i na mjestu koji su naznačeni u pojedinačnom odnosno općem pozivu za sudjelovanje u vojnoj obvezi, radnoj obvezi, radnoj pomoći odnosno ustupanje materijalnog sredstva“.

Na MORH-ovoj službenoj stranici piše kako se, osim prigovora savjesti, „razvrstanom pričuvniku može na osobni zahtjev odgoditi vojno osposobljavanje ili vježba zbog obiteljskih i drugih razloga“. Taj zahtjev se mora podnijeti svom područnom odjelu u roku od osam dana od primitka poziva.

Također, „obuka ili vježba koja traje dulje od tri dana može se iznimno odgoditi zbog neodgodivih potreba službe ako to zatraži tijelo državne uprave, lokalne i područne samouprave ili pravna osoba kod koje je pričuvnik zaposlen, dok takva potreba postoji, a najdulje za tri mjeseca“.

Drugim riječima, ako ste zaposleni u državnoj službi ili lokalnoj samoupravi, a tijelo u kome radite ne može živjeti bez vas desetak dana, možete se izvući od vojne obveze. Ako ste zaposleni kod privatnika, šef će se morati dobro založiti za vas uslijed „neodgodivih potreba“, inače za neodazivanje plaćate gore navedenu kaznu.

Obzirom da vojna obveza za muškarce prestaje na kraju kalendarske godine u kojoj navrše 55 godina, a za žene na kraju kalendarske godine u kojoj navrše 50 godina, tada prestaju biti vojni obveznici. Vojni obveznik prestaje se biti i ako se ocijeni da ste nesposobni za vojnu službu u pričuvnom sastavu te temeljem otpusta iz hrvatskog državljanstva, piše Index.hr.

Naravno, situacija se dodatno komplicira ako je vojni obveznik otišao trbuhom za kruhom u Irsku ili Njemačku. Cinik bi rekao da će prosječnog Slavonca mlađeg od 55 godina prije „uloviti“ vojni odsjeci tih zemalja nego MORH...





Tekst: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
proljev_osijek
Offline
Ukupno postova: 1
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.10.2017. 15:22 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nepada mi napamet napustiti posao koji radim savršeno preko 2 godine sa savršenom plaćom kako bi obranio što? Ovu bijed od države? Iskreno da je napadnu prvi bi pomogao da je dotuku i satuku do temelja što mi je ova država priuštila i napravila? Neka si zovu sve one političare iz HDZ SDP i sve svoje policajce i mangupe pa neka si skaču okolo i glume neku vojsku...majmuni bolesni i ovo malo inteligentnih ljudi što imamo ste našli uništavati i jebati u mozak sa nekim vojnim obukama a vojska trenutno nema ni 2 aviona kako treba.... a što je sa ljudima koji mrze recimo ovu državu i koji ne žele branit ovu državu nego ih boli kurac i za to sve zajdno i da čuju prvi metak pobjegli bi iste sekunde i pustili sve da ode u pm zato što tu ništa vrijednog nema za sačuvati? Ne hvala prije bi si odrezao kurac nego išao služit ovoj jadi od države!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: