Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U deset škola u OBŽ-u u prve razrede nije upisan niti jedan učenik!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.09.2017. 10:34 
Naslov:  U deset škola u OBŽ-u u prve razrede nije upisan niti jedan učenik!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Već smo pisali o alarmantnom problemu manjeg broja upisanih učenika u osnovne škole na području Osječko-baranjske županije.

Podsjetimo, ove je školske godine u škole na području županije upisano 21.496 djece, što je 507 manje nego u prošloj godini, a prvašića je 2.449 dok ih je prošle godine bilo 2.889.

Ipak, to nije kraj lošim brojkama kada je početak nove školske godine u pitanju. Naime, prema još uvijek privremenim podacima o upisima koje je portal srednja.hr dobio iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, u ovoj školskoj godini upisano je 40.115 učenika, odnosno 300-njak manje nego prošle godine, kada je prvi put u školske klupe sjelo 40.503 prvašića.

Taj pad sam po sebi i nije toliko dramatičan, pogotovo u odnosu na nekoliko prethodnih godina, no dramatična je okolnost to što u pojedinim krajevima Hrvatske nema novoupisanih, ili škole pohađa ukupno tek nekoliko učenika.

Naime, nastava se zbog nedostatnog broja učenika neće izvoditi u sedam područnih škola. Njih sedam nalazi se u šest županija, budući da su dvije u Karlovačkoj županiji. Tome treba dodati podatak da u 19 županija, u 95 škola, u tekućoj školskoj godini nije upisan niti jedan učenik. U tim školama nastava će se ipak izvoditi, budući da ima dovoljno učenika u višim razredima.

Poražavajuć je podatak što se od tih 95 škola u kojima nije upisan niti jedan prvašić, njih 10 nalazi na području naše županije, po čemu je OBŽ na nezavidnom drugom mjestu u Hrvatskoj, odmah iza Splitsko-dalmatinske županije.

Pored navedenih škola u kojima je ugašena nastava te 95 onih u kojima nije upisan nijedan prvašić, imamo i 21 područnu školu s ukupno dva učenika, od čega jedna na području OBŽ-a (područna škola Hrkanovci) te 120 škola s manje od pet učenika, od kojih se njih šest nalazi na području OBŽ-a.

Podatak da se tih 120 škola nalazi u 19 županija, svjedoči o smanjenju stanovništva gotovo na cijelom državnom teritoriju, zaključuje portal srednja.hr.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: