Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Prijeti li Osječko-baranjskoj županiji epidemija ospica zbog slabije cijepljenosti djece?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65696
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.09.2017. 8:40 
Naslov:  Prijeti li Osječko-baranjskoj županiji epidemija ospica zbog slabije cijepljenosti djece?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Po prvi put u 30 godina u Hrvatskoj je došlo do pada broja cijepljene djece.

Procijepljenost djece u Hrvatskoj u padu je posebice u zadnjih pet godina, prvenstveno kod djece predškolske dobi. Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do prije šest godina protiv ospica, rubeole i zaušnjaka bilo je cijepljeno 95% djece u predškolskoj i školskoj dobi, a sada ih je 89,7%.

Najveći pad procijepljenosti djece zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a slijede ih Primorsko-goranska i Osječko-baranjska županija.

Sve to povećava rizik od izbijanja epidemija tih bolesti. Trenutno je najrealnija opasnost od pojave epidemije ospica, budući se ona već proširila Rumunjskom i Italijom gdje je bilo i ljudskih žrtava, a kako su to zemlje u našoj neposrednoj blizini moguć je njihov uvoz.

Prema nekim istraživanjima, 10% roditelja ne cijepi svoju djecu, dok je 20% neodlučno. To je dovelo do toga da je za prvu dozu cjepiva protiv zaušnjaka, ospica i rubele u nekim dijelovima Hrvatske, posebice u srednjoj i južnoj Dalmaciji, broj cijepljenih pao na oko 80%, a u nekim dijelovima i ispod 80%.

Jedan od uzroka ovih poražavajućih brojki svakako je neinformiranost roditelja, posebice širenje nepouzdanih informacija putem nekih medija i Interneta. Primjer je autizam, čiju se pojavu pogrešno povezuje sa cijepljenjem, iako je stvarni uzrok drugi.

Roditelji koji odbijaju cijepiti svoju djecu mogu biti kažnjeni s 2.000 kuna kazne, a još je veći problem ako takvo dijete treba krenuti u vrtić jer bez cijepljenja njemu su vrata svih vrtića zatvorena.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Gemi031/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
modri
Offline
Ukupno postova: 127
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.09.2017. 13:18 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

kakva je to diskriminacija da se nekom zabranjuje upis u vrtić pa kako će se ostala djeca zaraziti ako su cjepljena znaći da su zaštićena a u europskoj uniji u pola zemalja je obavezno a u pola zemalja po preporuci znači nije obavezno pa i našim roditeljima treba dozvoliti odabir za svoju djecu da li žele ili ne žele cjepljenje svoje djece

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: