Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Odzvonilo gužvama u policiji – registracija vozila obavljat će se u stanicama za tehnički pregled

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.09.2017. 11:22 
Naslov:  Odzvonilo gužvama u policiji – registracija vozila obavljat će se u stanicama za tehnički pregled
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje bi trebale olakšati život vozačima.

Prva novina je da će se ukinuti gužve u policijskim postajama na šalterima za izdavanje prometnih dozvola i probnih tablica. Naime, sve će se raditi na jednom mjestu – u stanici za tehnički pregled vozila. Tamo će se po prijedlogu zakona ubuduće izdavati prometne dozvole i probne registarske oznake.

Također, ukida se obaveza nultog pregleda za nova vozila, vlasnici će čim kupe automobil odmah ići u najbližu stanicu za tehnički pregled gdje će obaviti kompletnu registraciju vozila.

Novim prijedlogom zakona propisuje se ukidanje i oduzimanje vozačke dozvole mladim vozačima koji u razdoblju od dvije godine prikupe 9 negativnih bodova, s time što je promijenjena i definicija mladog vozača, pa po novom u tu kategoriju spadaju vozači u dobi do 24 godine koji posjeduju vozačku dozvolu izdanu na teritoriju RH.

Vozačka dozvola će se oduzimati i starijim vozačima ako u razdoblju od dvije godine skupe 12 negativnih bodova. Osoba kojoj je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola moći će ponovo polagati vozački ispit tek nakon dvije godine, a znatno će se pooštriti kazne za vozače koji i nakon oduzimanja vozačke nastave upravljati motornim vozilom.

Postrožit će se i obaveza odlaska na izvanredni liječnički pregled zbog vožnje u pijanom stanju. Do sada su liječnicima slani ljudi s više od 1,5 promila alkohola u krvi, po prijedlogu novog zakona već s 0,5 promila. Ukoliko se vozaču tri puta u tri godine utvrdi postojanje alkohola u krvi, bez obzira na razinu, taj vozač morat će ići na dodatni zdravstveni pregled.

Izmjenama zakona doći će i do liberaliziranje otvaranja i poslovanja auto škola, u skladu s europskim pravilima o tržišnom natjecanju. Ministar unutarnjih poslova će pravilnikom propisati minimalne standarde i postupak izdavanja ovlaštenja za otvaranje auto škola, ukida se obaveza propisivanja minimalnih cijena nastavnih sati, te se omogućuje obavljanje poslova voditelja autoškole, instruktora i predavača temeljem ugovora o radu ili ugovora o djelu.

I za kraj, jedna novost koja se odnosi na bicikliste: za bicikliste se predlaže obaveza nošenja reflektirajućeg prsluka na svim cestama.

Usvoji li Sabor ove promjene, one stupaju na snagu početkom sljedeće godine.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: