Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Potvrđeno: Isti proizvodi u Hrvatskoj slabije kvalitete od onih u Njemačkoj ali skuplji!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.09.2017. 8:43 
Naslov:  Potvrđeno: Isti proizvodi u Hrvatskoj slabije kvalitete od onih u Njemačkoj ali skuplji!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan i ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross-Bošković predstavile su u Zagrebu rezultate analize kvalitete (naizgled) istih proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Dugo najavljivana analiza potvrdila je ono što su mnogi pretpostavljali: kod više od polovice ispitanih proizvoda postoji razlika u kvaliteti, a većina analiziranih proizvoda skuplja je u Hrvatskoj nego u Njemačkoj.

Istraživanjem je utvrđeno kako samo kod 4 od 26 ispitanih proizvoda nije pronađena razlika u kvaliteti ili u cijeni. Kod 54% proizvoda utvrđena je razlika u kvaliteti, dok je više od 60% proizvoda u trenutku kupnje bilo skuplje na hrvatskom tržištu.

Najveće razlike su uočene kod pet prehrambenih proizvoda i jednog deterdženta.

Među njima su Woody hrenovke od pilećeg i purećeg mesa koje su na hrvatskom tržištu rađene od tzv. otkoštenog mesa, a na njemačkom od pravog purećeg i pilećeg mesa.

Tu je i Hipp dječja hrana kod kojeg proizvod na hrvatskom tržištu sadrži značajno manji udio povrća i veći udio riže od njemačkog proizvoda, iako se proizvodi na oba tržišta nalaze pod istom šifrom artikla. Povrh toga, proizvod za hrvatsko tržište skuplji je za više od 50% od onog njemačkog.

Značajne razlike pronađene su i kod Nutelle i Activia voćnog jogurta od jagode, a velike razlike su nađene i u kvaliteti deterdženta za rublje Ariel Vollwaschmittel.

Kod još 14 proizvoda uočene su razlike u kvaliteti, a kod 9 od tih 14 postoji razlika i u kvaliteti i u cijeni. Samo četiri proizvoda nisu pokazala nikakvu razliku u cijeni i kvaliteti, a to su: Happy Day 100% Orange, Red Bull, Barilla Spagetti i Lenor.

Također je važno napomenuti kako je većina analiziranih proizvoda skuplja u Hrvatskoj nego u Njemačkoj. Primjerice, čipsi Pringles su za 110% skuplji u našim trgovinama nego u Njemačkoj, a Colgate pasta za zube skuplja je za oko 80%.

Ovo istraživanje je, po riječima Biljane Borzan, samo potvrdilo opravdanost stava više od 80% hrvatskih građana koji smatraju da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda. Rezultati su poslani povjerenici Europske komisije za zaštitu potrošača Veri Jourovoj, pa ostaje vidjeti hoće li se nakon ovih nalaza išta promijeniti.

Rezultate istraživanja možete pronaći dolje u tekstu.






Tekst: Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: