Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Sisak je street art centar Hrvatske; zašto to Osijek ne može biti?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.07.2017. 10:03 
Naslov:  Sisak je street art centar Hrvatske; zašto to Osijek ne može biti?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Do prije nekoliko godina Sisak je bio siv i zapušten radnički grad, prepun oronulih zgrada, no onda se sve promijenilo.

Prošle godine održan je prvi festival ulične umjetnosti „Re: Think“ tijekom kojeg su ukrašeni zidovi i pročelja na čak 11 zgrada u Sisku. 11 vizualno i konceptualno snažnih murala za koje se jednostavno lijepe pogledi privuklo je veliku pažnju Siščana i onih koji dolaze u grad, a nakon uspjeha prvog „Re: Think“-a, ove je godine održan i drugi na kome su nastupili neki od poznatih svjetskih street art umjetnika - Nicolas Alfalfa i Colectivo Licuado iz Urugvaja te njemački umjetnik Robin Abramović.



Sisak se kroz ovu manifestaciju uspio nametnuti kao centar street art kulture u Hrvatskoj te je pronašao svoje mjesto na mapi poželjnih svjetskih street art destinacija.



Ako je to uspjelo Siščanima, može li i Osječanima?

Situacija u gradu na Dravi po tom je pitanju znatno lošija. Jedan od najpoznatijih street art murala svakako je portret žene koji se nalazi na zidu kod kupališta u Podravlju, no taj je prekrasan mural prešaran i nagrđen od strane sveprisutnih osječkih vandala.



Sjajan primjer međunarodne street art suradnje imali smo prije tri godine kada je poznati britanski street art umjetnik Inkie oslikao zid u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti te zid na jednoj zgradi na Jugu 2.

Prije nekoliko mjeseci Grad je zajedno s udrugom navijača NK Osijek Kohortom pokrenuo akciju „Uljepšajmo Osijek“ gdje Grad financira nabavu sprejeva, četki i ostalog materijala, a Kohortaši su oslikali neke dijelove grada, uključujući iscrtavanje najvećeg grafita u povijesti grada na istočnom ulazu u grad u Vukovarskoj ulici. Grafit „Dobrodošli u bijelo plavi grad srce Slavonije“ dugačak je 100 metara, a ova akcija planira se i nastaviti.

Dakle, postoje neki pomaci, ali to naravno nije dovoljno. Čovjek se mora upitati kako to da je jedan grad poput Siska prepoznao bogatstvo moderne urbane kulture, a Osijek to nije, unatoč činjenici da ovdje imamo street art umjetnike poput Vandora, umjetničke udruge, Umjetničku akademiju, da ne nabrajamo dalje.

Zar je problem u Osijeku organizirati festival poput „Re: Think“-a koji bi sigurno bio jeftiniji od brojnih manifestacija na koje Grad i Županija bacaju pare, projekt koji ima veliki turistički potencijal i sigurno bi privukao velik broj gostiju, a i Osječanima koji ovdje žive omogućio da uživaju u pogledu na zidove svoga grada?



Hoće li se to dogoditi ne znamo, nadamo se da smo bacili bubu u uho odgovornima, a do tada provjerite kako se Sisak uspio transformirati iz sivog i dosadnog grada u zanimljiv i vizualno upečatljiv grad prigrlivši street art kulturu.



Tekst: Osijek031.com
Foto Re Think/Facebook, Cacan/Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
meandarOs
Offline
Ukupno postova: 184
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 1
Post Postano: 28.08.2017. 17:09 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

NEMA SISAK VRKU , OVDJE SE ODMAH MEANDRI BRIŠU KAO NA TRGOVAČKOJ ŠTKOLI ,, I RAVNETELJICI NIŠTA, ,, ŠTO ĆE BITI S KREŽMINIM MEANDROM

VALJDA GE NEĆE UNIŠTITI RAVNATELJICA



krezmin MeandarOS6.JPG
 Opis:
VALJDA GA NEĆE RAVNATELJICA UNIŠĐTITI BAŠ JE DOBAR MANDAR
 Veličina:  2.32 MB
 Pogledano:  26 put(a)

krezmin MeandarOS6.JPG



Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: