Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tri velika projekta u Osijeku vrijedna 133 milijuna eura čekaju ulagače

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.08.2017. 12:49 
Naslov:  Tri velika projekta u Osijeku vrijedna 133 milijuna eura čekaju ulagače
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Odjel za privlačenje investicija Hrvatske gospodarske komore izradio je i vodi Katalog investicijskih projekata koji potencijalnim ulagačima, domaćim i stranim, pruža informacije o konkretnim ulagačkim potencijalima u cijeloj Hrvatskoj.

U Katalogu su navedena 74 velika investicijska projekta na području Hrvatske vrijednih pet milijardi eura, od kojih 12 dolazi iz Slavonije, od čega 3 iz Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

Najveći je projekt izgradnja industrijske građevine -Tvornice Etanola Osijek za proizvodnju etanola kapaciteta 152.000 tona po ICM tehnologiji. Vrijednost projekta je okruglih 100 milijuna eura, a buduća tvornica nalazit će se unutar Luke Osijek na istočnom ulazu u grad. Projektna dokumentacija je kompletirana i čekaju se investitor ili strateški partner koji će u projekt uložiti 40% sredstava, dok će preostalih 60% biti financirano putem zajma (kredita). Nositelj projekta je tvrtka Etanol d.o.o. iz Osijeka.

Drugi projekt je Sveučilišni centar Osijek u Stepinčevoj ulici koji će se sastojati iz dvije zasebne cjeline, Sveučilišnog centra i stambeno-poslovne zgrade. Sveučilišni centar je zamišljen kao obrazovno središte koje će pružati kvalitetne uvjete za učenje i rad studentima i nastavnicima te osiguravati potporu svim razinama obrazovanja, uključujući i cjeloživotno obrazovanje. Korisnici Sveučilišnog centra bit će sve generacije stanovništva. Uz to, u Sveučilišnom centru se planiraju održavati razna kulturna događanja kao što su predstavljanja knjiga, projekcije filmova, izložbe i sl. Projekt je „težak“ 18,5 milijuna eura, nositelj je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koje je samostalno financiralo projektnu dokumentaciju, u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a još je potrebno izraditi projekt opremanja i uređenja. Sveučilište nema osigurano financiranje za izgradnju.

Treći projekt je izgradnja Sveučilišne knjižnice i multimedijskog centra Osijek (SKIMCO). SKIMCO će osigurati znanstvenu i e-infrastrukturu koja će doprinijeti profiliranju Sveučilišta kao istraživačkog sveučilišta prema kriteriju znanstvene izvrsnosti te umrežavanjem znanja postati pokretač gospodarskog rasta i regionalnog razvoja. Projektom će se osigurati najmodernija znanstvena i e-infrastruktura kao preduvjet za kvalitetan znanstvenoistraživački rad, razvoj inovacijskih projekata i mjesto provedbe dodatne naobrazbe akademske zajednice i programa mobilnosti. Projekt je vrijedan 14,4 milijuna eura, nositelj je također osječko Sveučilište, izrađeni su svi potrebni projekti za radove, ishođena je građevinska dozvola te su odabrani izvođači radova izgradnje 1. faze SKIMCO - izgradnja dviju pozdemnih etaža - koja je u završnom stadiju. Nisu osigurana sredstva za izradu projektne dokumentacije za projekt opreme i unutarnjeg uređenja SKIMCO te za dovršetak izgradnje zgrade (2. faza izgradnje), kao i za opremanje i uređenje interijera cjelokupne zgrade.

Što se ostalih slavonskih županija tiče, najviše projekata ima Brodsko-posavska županija (pet), Vukovarsko-srijemska županija ima ih tri, Virovitičko-podravska županija jedan dok je Požeško-slavonska županija jedna od dvije županije u cijeloj Hrvatskoj koja nema niti jedan investicijski projekt.

Više informacija o svim projektima u OBŽ i dalje u Hrvatskoj u online Katalogu HGK možete pronaći na njihovoj službenoj stranici.





Tekst: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: