Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Muzej likovnih umjetnosti: Otvorenje izložbe "Essekerski tragovi"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.08.2017. 16:58 
Naslov:  Muzej likovnih umjetnosti: Otvorenje izložbe "Essekerski tragovi"
17.08.2017. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Muzej likovnih umjetnosti poziva vas na izložbu Essekerski tragovi, otvorenje koje će se održati 17. kolovoza 2017. u 19 sati. Izložba je ostvarena u suradnji Njemačkom zajednicom – Zemaljskom udrugom Podunavskih Švaba u Hrvatskoj povodom obilježavanja 25. godišnjice postojanja udruge. Ima za cilj prikazati kulturnu ostavštinu u Osijeku s ciljem upotpunjavanja slike kulture i kulturnog utjecaja njemačkog naroda izvan granica matične države. U tri segmenta izložbe prezentirana su djela osječkih umjetnika, zatim djela njemačkih autora iz fundusa MLU i portreti plemićkih obitelji Eltz i Pejačević. Utjecaj njemačkog naroda, tako i kulture, u Osijeku je velik, u govoru su do danas zadržani brojni germanizmi (essekerizmi), a tradicijski običaji doseljenika s vremenom su postali lokalni i danas su dio identiteta grada.

Osječki umjetnici na izložbi (Hötzendorf, Pfalz, Waldinger, Mücke, Roch) u povijesti hrvatske likovne umjetnosti ostavili su snažan pečat i u tom ih kontekstu promatramo, odvojeno od utjecaja njemačke kulture i umjetnosti, ali u sklopu tog, pretežito njemačkog, Esseka, u kojem na koncu žive i stvaraju. Stoga, u slučaju osječkih umjetnika, njemački utjecaji nalaze se tek u tragovima. Osječka likovna scena u kontekstu hrvatskog stvaralaštva uvijek je bila na visokoj razini, a u XIX. stoljeću Osijek je središte likovnih zbivanja.

Djela njemačkih umjetnika nemaju vremensku i stilsku poveznicu, već čine skup djela iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti čijim su dijelom postala na različite načine – kupovinom, donacijom ili konfiskacijom imućnijih građana. Djela su to romantizma, Jugendstila, simbolizma, a predstavljeni autori su Prestel, Klatt, Frey, Uhl, Gerhards i Birg.

Zadnji segment izložbe čini jedan portret iz zbirke obitelji Pejačević i nekoliko portreta plemićke obitelji Eltz. Portreti obitelji Eltz pretežno su djela još uvijek nepoznatih autora, tradicionalno i stilski pripisani umjetnicima njemačkog porijekla. Ta njemačka obitelj plemićki status dobiva još u srednjem vijeku i stoljećima gradi zavidan politički, ekonomski i gospodarski utjecaj. Zbog dubokih korijena čak i nakon preseljenja u Vukovar obitelj Eltz održava veze i odnose s matičnom zemljom stoga je za pretpostaviti da je jednako i s naručivanjem obiteljskih portreta.

Izložba je otvorena do 6. rujna 2017. kada će biti upriličeno svečano zatvaranje u sklopu znanstvenoga skupa međunarodnog karaktera „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu“.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: