Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječko-baranjska županija imala najgori prirodni rast u 2016. godini

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.08.2017. 13:22 
Naslov:  Osječko-baranjska županija imala najgori prirodni rast u 2016. godini
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Mnogo se posljednjih godina piše o problemu masovnog odlaska ljudi iz Slavonije u zapadnoeuropske zemlje, a manje se priča o još jednom velikom problemu koji prijeti demografskoj slici ovog područja: kontinuiranom padu prirodnog rasta stanovništva.

Ovih je dana Državni zavod za statistiku objavio podatke o prirodnom kretanju stanovništva u 2016. godini na razini cijele države te po županijama i gradovima, a rezultati su više nego alarmantni.

Naime, na području cijele države prošle je godine rođeno ukupno 37.706 djece, dok su u istom razdoblju umrle 51.542 osobe, što znači da je prirodni prirast (razlika broja živorođene djece i broja umrlih) na razini države negativan za više od 14.000 osoba. Mali tračak svjetla predstavlja činjenica da je, u usporedbi s 2015. godinom, primjetan malo veći broj novorođenih te manji broj umrlih, ali trend je i dalje izrazito negativan.

Kada je o županijama riječ, najgori prirodni rast u cijeloj Hrvatskoj već treću godinu zaredom imala je Osječko-baranjska županija. U OBŽ-u je u 2016. rođeno 2.412 djece, najmanje ikada, a umrlo je 3.817 ljudi, što daje negativan prirodni rast od 1.418 osoba, najviši u Hrvatskoj. Jako je loše plasirana i Vukovarsko-srijemska županija koja je s minusom od 871 osobe zauzela četvrto mjesto na ovoj neslavnoj ljestvici.

A gledano po gradovima i općinama, situacija je najgora u Osijeku gdje je u 2016. rođeno 862, a umrlo 1.307 osoba, odnosno grad je u minusu od 445 stanovnika. Na području cijele Hrvatske samo Zagreb i Rijeka imaju gori prirodni rast od Osijeka. Pad prirodnog rasta zabilježen je u cijeloj županiji, iz iznimku tri manje općine koje su bile u malom plusu (Donja Motičina, Petlovac i Satnica Đakovačka).

Kompletnu tablicu možete pronaći na službenoj stranici DSZ-a.





Tekst: Osijek031.com
Foto: DB/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: