Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Poziv obveznicima poreza na nekretnine za dostavu podataka

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.08.2017. 9:40 
Naslov:  Poziv obveznicima poreza na nekretnine za dostavu podataka
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Od 1. siječnja 2018. godine uvodi se porez na nekretnine, a ukida se komunalna naknada.

Nekretninom se smatra: stambeni prostor, poslovni prostor, garažni prostor i drugi pomoćni prostori te ostali prostori bez namjene, građevinsko zemljište koje se koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti i neizgrađeno građevinsko zemljište ako se nalazi unutar građevinskog područja.

Porez na nekretnine obračunava se na neto podnu površinu nekretnine te na stvarnu površinu zemljišta. Godišnji iznos poreza po m2 obračunske površine nekretnine utvrđuje se množenjem: vrijednosti boda (B ), koeficijenta zone (Kz), koeficijenta namjene (Kn), koeficijenta stanja (Ks) i koeficijenta dobi (Kd).

Grad Osijek stoga je uputio javni poziv vlasnicima i korisnicima nekretnina na području Grada koji su u bazi Grada Osijeka evidentirani kao obveznici plaćanja komunalne naknade da dostave podatke o nekretninama. Od vlasnika se traži sljedeće:

- da popune polja na obrascu s točnim podacima tj. da upišu ime
trenutnog vlasnika/korisnika (bez obzira na koje ime je glasila komunalna naknada);

- U slučaju vlasništva ili suvlasništva nad više nekretnina, potrebno je dostaviti poseban obrazac za svaku nekretninu i svakog suvlasnika (npr. stan u Osijeku + 1/3 udjela kuće u Tenji + zemljište u Višnjevcu = 3 obrasca).

Ako se traženi podaci ne dostave ili ako se oni bitno razlikuju od stvarnog stanja, porezna obveza će se utvrditi na osnovi podataka kojima raspolaže Grad Osijek, s najvišim koeficijentima utvrđenim zakonom za stanje i dob nekretnine.

Podaci se trebaju dostaviti najkasnije do 30. rujna 2017. godine.

Ako dođe do promjene poreznog obveznika do kraja 2017. godine, potrebno je dostaviti pravni akt (kupoprodajni ugovor, rješenje o nasljeđivanju ili dr.)

Svi obrasci su dostupni na internetskoj stranici osijek.hr, a mogu se ispunjeni dostaviti osobno ili poštom u Zavod za urbanizam i izgradnju d.d. Osijek (prizemlje), Šetalište kardinala Franje Šepera 12 (Zimska luka) u vremenu od 7 do 15 h (ponedjeljak-petak) ili elektroničkim putem na e-mail: naknade[at]zuios[dot]hr s naslovom „PNE obrazac“.

Sve dodatne informacije možete dobiti na istoj adresi na Info pultu u prizemlju ili na telefon 031/ 225-200 kao i u gradskim četvrtima i mjesnim odborima gdje također možete dostaviti popunjene obrasce.

Obrazac za obračun poreza na nekretnine možete pronaći dolje u tekstu.







Tekst: Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: