Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Hrvatska visoko rangirana po indeksu kvalitete života web portala Numbeo

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.08.2017. 10:58 
Naslov:  Hrvatska visoko rangirana po indeksu kvalitete života web portala Numbeo
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U moru raznih rang lista na kojima se Hrvatska nalazi na dnu ili pri dnu, lijepo je tu i tamo pročitati da se na nekima nalazimo i pri vrhu. Jedna od takvih je indeks kvalitete života web portala Numbeo.

Numbeo je najveća svjetska baza podataka koja sadrži podatke o gradovima i zemljama diljem svijeta koje su sami korisnici dostavili. Numbeo pruža aktualne i pravovremene informacije o životnim uvjetima u različitim državama svijeta, uključujući troškove života, stambene pokazatelje, zdravstvenu zaštitu, promet, stopu zločina i onečišćenje.

Numbeov Indeks kvalitete života je procjena ukupne kvalitete života korištenjem empirijske formule koja uzima u obzir faktore kao što su indeks kupovne moći, indeks onečišćenja, omjer cijena nekretnina i dohotka, indeks troškova života, indeks sigurnosti, indeks zdravstvene zaštite, indeks prometa i indeks klime.

Na popisu 67 država svijeta rangiranih prema tim kriterijima, Hrvatska je zauzela vrlo dobro 16. mjesto. Iako smo po indeksu kupovne moći jako loši, izvlače nas drugi indeksi – zagađenja, klime i sigurnosti – prema kojima smo u samom vrhu.

Inače, očekivano na prva tri mjesta indeksa kvalitete života našle su se Austrija, Njemačka i Danska, dok su od bivših socijalističkih država ispred nas plasirane samo Slovenija (10.) i Estonija (15.).

Zanimljivo je da je omiljena destinacija Osječana i Hrvata posljednjih godina – Irska – plasirana ispod nas, na 18. mjestu. Iako je po nekim indeksima lošija od nas, onaj zbog čega se ljudi masovno iseljavaju u tu zemlju – indeks kupovne moći – gotovo je dvostruko veći. A samo to je važno, zar ne?

Kompletnu rang listu možete pronaći ovdje.





Tekst: Osijek031.com
Foto: DB, Ivica Benić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: