Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Pronađen Cardo maximus – žila kucavica antičke Murse

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.07.2017. 12:50 
Naslov:  Pronađen Cardo maximus – žila kucavica antičke Murse
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Unatoč paklenim vrućinama i toplinskim valovima koji potresaju cijelu zemlju, nastavljaju se radovi u parku Katarine Kosača u Osijeku (ispred KBC-a Osijek).

Radovi su započeli 2013. i u početku su bili zamišljeni kao zaštitno istraživanje za buduću cestu koja je trebala voditi do ulaza u Hitnu službu, no u dogovoru s Gradom odlučeno je da će se cijeli park pretvoriti u arheološki park.

U prvoj fazi pred ulazom u Hitnu službu pronađeno je križanje jednog sporednog carda i sporednog decumana gdje se mogu vidjeti ostaci nekadašnjih trijemova, a ovih dana otkrivena je ulica koja se zvala Cardo maximus. Riječ je o središnjoj ulici antičke Murse u kojoj su se nalazile najvažnije institucije toga doba.

Voditelj istraživanja dr. Tino Leleković izjavio je kako je cilj radova pronaći reprezentativne građevine koje će se moći konzervirati i prezentirati te od nekadašnjih ulica Murse napraviti arheološki park na otvorenom gdje će građani i posjetitelji Osijeka moći, po uzoru na rimski Forum u Zadru, hodati tim istim ulicama onako kako su njima nekada davno hodali stanovnici Murse. U tijeku je izrada arhitektonskog idejnog rješenja, a potom će se projekt obnove antičke Murse aplicirati prema EU fondovima.

U narednih nekoliko dana zaključit će se ovaj dio radova ispred KBC-a i radnici se sele u Kampus gdje će obaviti istraživanja na prostoru između budućih zgrada Pravnog fakulteta i ETF-a. Objekti koji se pronađu u sklopu tih zaštitnih sitraživanja će se konzervirati i uklopiti u budući izgled Kampusa kao što je bio slučaj na Građevinskom fakultetu.

Podsjetimo, Mursa je jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj. Riječ je o posljednjoj rimskoj koloniji izgrađenoj oko 133. godine koja je imala oblik pravilnog četverokuta 720 x 720 m. Središte grada obuhvaćalo je prostor od Trga Bana Jelačića do ulaza u KBC i bilo je ograđeno obrambenim bedemom, dok su dijelovi Murse pronađeni u Kampusu zapadno predgrađe. Smatra se da je Mursa bila važno središte puteva onoga doba iako je ostalo jako malo očuvanih zapisa koji to potvrđuju.





Tekst i foto: Osijek031.com

Pročitajte i..
Arheološka istraživanja antičkog grada Murse ispred KBC-a Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: