Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječki vatrogasci imali 100% više intervencija na otvorenom nego prošle godine!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.07.2017. 10:23 
Naslov:  Osječki vatrogasci imali 100% više intervencija na otvorenom nego prošle godine!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Slike Dalmacije u plamenu i nadljudskih napora koje vatrogasci ulažu u gašenje vatrene stihije koje posljednjih dana vidimo u medijima nagovještavaju kako bi ovo mogla biti jedna od najgorih godina kada su u pitanju otvoreni požari na jadranskom priobalju.

Tim povodom kontaktirali smo zapovjednika osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Peru Čemana da provjerimo kakva je situacija kod nas u Slavoniji.

G. Čeman je potvrdio da su profesionalni vatrogasci stalno u akciji. Iako požari na ovom području nisu po intenzitetu ni približni onima na obali, zabrinjavajuć je podatak da su osječki vatrogasci u prvih šest mjeseci ove godine imali 100% više intervencija na otvorenom nego u istom razdoblju prošle godine.

Uzroci tog povećanja su vremenski parametri, odnosno povećane temperature i toplinski valovi kojima svjedočimo, ali i neodgovornost pojedinaca koji pale vatru na otvorenom.

Čeman je podsjetio na Odluku o posebnim mjerama zaštite od požara pri spaljivanju otpadnih materija na poljoprivrednim i drugim površinama koju je Osječko-baranjska županija donijela, a kojom su u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna propisani brojni sigurnosni i zaštitni uvjeti koji se moraju poštivati tijekom četiri ljetna mjeseca uslijed pojačane opasnosti od nastanka požara.

Odluka se odnosi na mjere i postupke zaštite od požara pri spaljivanju suhe trave, suhog žbunja, ostataka od usjeva i ostalog biljnog otpada te mjere i postupke zaštite od požara pri loženju otvorene vatre na poljoprivrednim i drugim površinama, dok je na otvorenom zabranjeno paliti gume, plastiku i sličan otpad. Čeman je ponovio kako nema zabrane paljenja vatre na otvorenom, ali uz poštivanje svih sigurnosnih mjera. Za nepridržavanje ove odluke predviđene su visoke novčane kazne.

Na pitanje jesu li osječki vatrogasci pozvani da pomognu gasiti požare u Dalmaciji, Čeman je odgovorio kako oni imaju interventnu postrojbu spremnu po potrebi pomoći kolegama, ali za sada je procijenjeno da potrebe za njihovim angažiranjem u priobalju nema.

Obzirom da nam tijekom ovoga tjedna slijedi još jedan toplinski val, vatrogasci još jednom pozivaju sve građane na maksimalan oprez pri paljenju vatre na otvorenom te da svaki uočeni požar odmah prijave na broj 193.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Vatrogasci Osijek


Pročitajte i..
Građani oprez: Do 30. rujna postroženi su uvjeti za paljenje vatre na otvorenom!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: