Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Građani - evo kako se ponašati u vrijeme predstojećih velikih vrućina!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65738
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.07.2017. 13:10 
Naslov:  Građani - evo kako se ponašati u vrijeme predstojećih velikih vrućina!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Subotnju špicu na Trgu slobode Gradsko društvo Crvenog križa Osijek iskoristilo je kako bi građanima dali niz uputa kako se ponašati sigurno i odgovorno u vrijeme velikih vrućina koje nas očekuju.

Naime, iza nas je razdoblje visokih temperatura, no već idućeg tjedna očekuje nas još jedan toplotni val s temperaturama koje bi mogle prelaziti 40 stupnjeva. Stoga Crveni križ radionice poput ove organizira svake godine u ljetnim mjesecima kako bi se građane upozorilo na moguće opasnosti koje ih vrebaju u razdoblju tropskih vrućina.



Građanima su se tako dijelili letci s uputama kako se ponašati u vrijeme velikih vrućina, kako se ponašati pri boravku uz vodu i na kupalištima, demonstrirali su se postupci prve pomoći kod ozlijeda, naglo nastupajućih bolesti i stanja koje se najčešće događaju ljeti, a više od 100 sugrađana imalo je mugućnost prekontrolirali krvni tlak i šećer u krvi.



Kod zaštite od toplotnog udara građanima se preporučuje ne izlaziti van u vrijeme najveće „sunjare“, između 10 i 17 sati; piti što više tekućine i to vode, a izbjegavati kavu, alkohol i gazirana pića, izbjegavati masnu i začinjenu hranu, izbjegavati teške tjelesne napore, nositi laganu i prozračnu odjeću i obuću, rashladiti se tuširanjem, a klima uređaj podesiti na temperaturu 7 stupnjeva nižu od vanjske.



Obzirom da će velik broj Osječana spas od vrućina potražiti na Dravi ili na bazenima, iz Crvenog križa im savjetuju da u vodu ne ulaze sat vremena nakon obroka ili ako su konzumirali alkohol, ne ulaziti vruć u vodu ili skakati u vodu nepoznate dubine, plivati u blizini plaže i nikako ne plivati sami. Izvan vode preporučuje se boravak u hladu.



Pridržavanjem ovih naputaka kupači će se odgovorno ponašati na rijeci ili u bazenu i smanjit će se broj potencijalnih nezgoda koje nerijetko završe fatalnim ishodom.



[klik za uvećanje]




Tekst: Osijek031.com
Foto: Crveni križ Osijek


Najava: Trg slobode: Radionica prve pomoći

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: