Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Umjetnička akademija u posjetu Krakovu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.07.2017. 10:17 
Naslov:  Umjetnička akademija u posjetu Krakovu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na poziv počasnog konzula Republike Hrvatske u Krakovu, Pawela Wlodarczyka, dekanica Umjetničke akademije, prof. dr. sc. Helena Sablić – Tomić i prodekan za međunarodnu i međuakademijsku suradnju, izv. prof. art. Robert Raponja zajedno sa suradnicima održali su Krakovu u petak, 7. srpnja 2017., niz sastanaka koji su rezultirali dogovorom zajedničkih koncerata, sudjelovanja na radionicama, realizacijom parka u Krakovu pod nazivom „Mala Hrvatska“ te drugim oblicima suradnje.

Posjetili su Muzičku akademiju u Krakovu i održali radni sastanak s rektorom, prof. Stanislawom Krawczynskim, na kojem je bilo govora o načinu financiranja, izvođenju studija, Erasmus programima i sl. Isto tako, jedna od ideja je održavanje zajedničkog koncerta zborova ove dvije Akademije, te je otvorena mogućnost sudjelovanja i filharmonijskog orkestra iz Pečuha u tom projektu. Povod ovakvom koncertu je obilježavanje 20. godišnjice drugog posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, koji ima usku vezu s Krakovom gdje je svojevremeno bio kardinal, ali, zanimljivo, i osnivač Rapsodijskog kazališta za vrijeme nacističke okupacije Poljske. Akademiji u Poljskoj je izrazito interesantno i pokretanje novog i jedinstvenog studija na našoj Akademiji – studija tambure, te se i na tom polju nadaju budućoj suradnji.

Najstariji umjetnički Univerzitet u Poljskoj i drugi najstariji u Europi je Akademija likovnih umjetnosti Jan Matejko, osnovana davne 1818. te koja iduće godine slavi zavidnu i jubilarnu 200. godinu postojanja. Predstavnike naše Akademije ugostio je i rektor ove važne institucije, prof. Stanislaw Tabisz. Razgovaralo se o već spomenutim temama, a mogućnost suradnje s ovom Akademijom pronašla se u susretu i zajedničkom boravku grupe naših studenata sa studentima ove likovne Akademije u kampu u kojemu se izvode seminari i radionice.

Važno je napomenuti kako obje ove značajne institucije nemaju suradnju s Akademijama iz Hrvatske, te kako je osječka Akademija prva koja je ostvarila kontakte za buduću razmjenu studenata i profesora, projektnu nastavu, umjetničko – istraživačke projekte i suradnju. U isto vrijeme u Krakowu se održavao i 30. jubilarni Festival uličnih kazališta ULICA, gdje su studenti osječke Akademije nastupili zajedno s čuvenim Teatrom Osmoga Dana iz Poznanja.

Također, na inicijativu počasnog konzula RH, Pawela Wlodarczyka, Umjetnička akademija se priključila i u realizaciju ideje o tematskom Hrvatskom parku u Krakovu u kojem će na umjetnički način biti prikazani važni gradovi naše zemlje među kojima Osijek zauzima vrlo važno mjesto, a Hrvatska prvu zemlju u realizaciji ideje ovakvih parkova u Krakovu.





Tekst i foto: Šabić Antonio

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: