Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[VIDEO] U Osijeku predstavljen solarni električni automobil CROsolar-01

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65427
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.07.2017. 13:06 
Naslov:  [VIDEO] U Osijeku predstavljen solarni električni automobil CROsolar-01
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku danas je održana svečanost povodom završetka projekta „Istraživanje i razvoj solarnog električnog automobila“.

Zvijezda svečanosti bio je automobil CROsolar-01, koji je rezultat ovog projekta, a koji se netom prije dovezao do zgrade fakulteta nakon probne vožnje osječkom obilaznicom.



Projekt je započet krajem 2014. godine pod vodstvom prof. Ljubomira Majdandžića, a u njemu su sudjelovali profesori s fakulteta, 14 studenata kao i brojne tvrtke i institucije koje se bave ovom tematikom. Cilj projekta bio je napraviti solarno vozilo na električni pogon koje će koristiti električnu energiju, ali ne iz klasičnih već iz obnovljivih izvora energije, konkretno od Sunca, putem fotonaponskih ćelija koje su integrirane u vozilo.



Predstavljajući automobil, prof. Majdandžić je istaknuo kako je riječ o inovativnom vozilu napravljenom od suvremenih materijala, u izradi su se koristile moderne tehnologije, a teži manje od 200 kilograma. Vozilo je jedinstvenih tehničkih performansi, a svojim vizualnim identitetom, crveno-bijelim kockicama i nazivom CROsolar, naglašen je nacionalni identitet.

Prof. Majdandžić je također naglasio kako već postoje električni automobili ali koji se pune strujom iz utičnica, dok se ovo vozilo puni preko 6m2 solarnih ćelija koje pokreću elektromotor. Od Zagreba do Osijeka po sunčanom danu potrošnja je bila 0 kuna, a čak i kada nema sunca baterije mogu sačuvati dovoljno energije za ovakve relacije. Potreba za ovakvim automobilom postoji jer se 30% sve energije u svijetu troši se na promet, od čega čak 85% otpada na cestovni, što zajedno proizvodi 25% ukupne količine stakleničkih plinova na svijetu.



Daljnji planovi vezani za ovaj solarni automobil su probna vožnja diljem Hrvatske od Vukovara do Dubrovnika te sudjelovanje na jednoj od svjetskih utrka solarnih automobila što će biti odlična promidžba fakulteta, Sveučilišta i grada Osijeka.



Na svečanosti su izloženi rezultati projekta, predstavljene su koncepcija i performanse automobila CROsolar-01 i uručene su zahvalnice donatorima i sponzorima projekta.

Dodatne informacije o automobilu mogu se naći na web stranici fakulteta.








Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: