Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[FOTO] Rajasthan ples zavladao Osijekom

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65631
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.07.2017. 11:07 
Naslov:  [FOTO] Rajasthan ples zavladao Osijekom
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Četvrti dan ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture obilježila je monografija Josipa Alebića, plesna predstava "Naša stvar" i Rajasthani folk performance u suradnji s Veleposlanstvom Indije.

Monografija Josipa Alebića;
Nakon Vladimira Džanka, Josip Alebić drugi je osječki živući slikar koji je dobio svoju monografiju, predstavljenu jučer u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Autor Igor Loinjak otkriva kako je ovo tek početak, jer mu je cilj, kroz monografije, zaokružiti likovnu priču grada Osijeka u proteklih pola stoljeća. Alebić je rođen 1945. godine u Osijeku. Iako je studirao u Beogradu, a radni vijek proveo podučavajući na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, svojim je djelima i emocijama uvijek ostao vezan uz Osijek. Alebić je sudjelovao i u osnivanju Umjetničke akademije u Osijeku, te je jedno vrijeme bio privremeni dekan. Njegov doprinos osječkoj umjetničkoj sceni je velik – bio je značajan akter likovne scene posljednjih četrdesetak godina. Uz Loinjaka, o monografiji i Alebiću, pred stotinjak okupljenjih sugrađana u dvorištu MLU, govorili su i Igor Zidić, Vlastimir Kusik i Helena Sablić Tomić.

Galerija 031: OLJK 2017. [dan #4]: Monografija J. Alebića, Rajasthan group led
[Foto: Marin Franov/Osječko ljeto kulture, 2. srpnja 2017.]
Napomena: Fotke pregledavate KLIKOM na fotku ili strelicama lijevo-desno, kao na Facebooku ;-)

Naša stvar:
Kad je nešto javna stvar, a kad dolazimo do toga da drugima odgovaramo – pusti, to je moja/naša stvar ... pitanje je na koje nisu pokušali dati odgovor, već su govorili i plesali o njoj Ivana Kalc i Jerko Marčić u plesnoj predstavi naziva „Naša stvar“, koja je u Barutanu privukla stotinjak gledatelja. To je predstava Umjetničke organizacije Kabinet, autori i izvođači su Ivana Kalc i Jerko Marčić, a gostovanje na OLJK-u 2017. realizirano je kroz Plesnu mrežu Hrvatske. „Naša stvar“ zahvaća situaciju bračnog para u trenutku njihove odluke da napuste svoj dotadašnji život. Njihova su pitanja svakodnevna i razumljiva, te se protežu i na sve prisutniji trend mladih Hrvata koji, maštajući o odlasku, tragaju za prosperitetom, u financijskom i moralnom smislu. Predstava započinje plesnim pokretom u izvođenju Ivane Kalc, koja je suvremeni ples diplomirala u Austriji, a kojoj se pridružuje i Marčić, koji je uočio predstave otkrio kako se čak možda više voli izražavati pokretom nego verbalno. Postepeno, iz tog pokreta i geste, prelaze na riječi.

Rajasthan group led by mr. Suram Nath
Taktovi indijske glazbe, iz pokrajine Rajasthan, orili su se sinoć dvorištem rektorata, ali i čitavom Tvrđom. Rajasthan group led by mr. Suram Nath koju čini deset članova, donijeli su Osječanima spektakl za uho ali i oko, koji je okupljene odveo ne samo u Indiju, već i vratio u prošlost. Posebno valja naglasiti kako je, zahvaljujući Veleposlanstvu Indije u RH, grupa stigla u Osijek koji je jedini grad u Hrvatskoj u kojem su nastupili u sklopu svoje europske turneje. U taktovima ove glazbe ali i virtuoznom plesu tri plesačice uživalo je 500-tinjak Osječana. Vrhunac večeri bio je kada su, za posljednju izvedbu, pozvali okupljene da im se priključe u plesu, što je stotinjak prisutnih i prihvatilo.



Najava: Osječko ljeto kulture [2017.] [program]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: