Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Prije 26 godina mučki je ubijen mirotvorac Josip Reihl-Kir, načelnik policije u Osijeku

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.07.2017. 13:43 
Naslov:  Prije 26 godina mučki je ubijen mirotvorac Josip Reihl-Kir, načelnik policije u Osijeku
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prije 26 godina, 1. srpnja 1991. godine, u osvit Domovinskog rata, na policijskom punktu na ulazu u osječko naselje Tenja iz zasjede je ubijen Josip Reihl-Kir, tadašnji načelnik policije u Osijeku.

Reihl-Kir ubijen je dok se iz Osijeka vozio u Tenju na pregovore s pobunjenim Srbima. Na kontrolnom punktu rafal na njegovo vozilo otvorio je Antun Gudelj, pripadnik hrvatske policije. Na licu mjesta su poginuli Reihl-Kir, potpredsjednik osječkog Gradskog vijeća Goran Zobundžija i gradski vijećnik Milan Knežević, dok je Mirko Tubić, predsjednik Mjesne zajednica Tenja, uspio preživjeti.

Reihl-Kirovo ubojstvo izazvalo je šok u Osijeku ali i cijeloj Hrvatskoj zbog njegovih ustrajnih mirovnih napora da, u vrijeme najžešće ratne retorike i propagande, svoje sugrađane Hrvate i Srbe odvrati od neprijateljstava te da rastuće međunacionalne probleme rješavaju kroz razgovor i dijalog. Njegova najpoznatija izjava svakako je ona na sjednici Gradske skupštine u lipnju 1991. kada je javno za govornicom obećao: „Dok sam ja načelnik Osječko-baranjske policijske uprave rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti“, što je očito bilo shvaćeno kao poziv na likvidaciju.

Ono što je uslijedilo nakon Reihl-Kirove likvidacije je jedna od najvećih blamaža u dugoj povijesti blamaža hrvatske policije i pravosuđa. Antun Gudelj je 'ladno odšetao s mjesta događaja i još 'ladnije je napustio Hrvatsku i otišao za Australiju, tjeralica za njim raspisana je tek dvije godine kasnije, a nakon izručenja i nekoliko suđenja Gudelj je konačno tek u svibnju 2009. Godine, 18 godina nakon ubojstva, proglašen krivim i osuđen na 20 godina zatvora.

Međutim, repovi iza ovog kontroverznog ubojstva su ostali. Iako je Gudelj bio izravan izvršitelj zločina, ni nakon suđenja nije poznato tko su bili nalogodavci ubojstva. Svih ovih 26 godina priča se o uroti u koju su bili umiješani najmoćniji ljudi u Osijeku i Hrvatskoj, od kojih su neki i dan danas na istaknutim funkcijama, ali je sve to ostalo na razini špekulacija.

Ipak, lik i djelo Josipa Reihla-Kira nisu zaboravljeni: u Osijeku je dobio svoju ulicu, a Centar za mir, ljudska prava i nenasilje dodijelio je njegovoj udovici Jadranki Reihl-Kir inauguralnu nagradu Krunoslav Sukić za promicanje mirotvorstva zbog njezinih ustrajnih napora da se okolnosti smrti njezinog supruga rasvijetle. Prošle godine Srpsko narodno vijeće Josipu Reihlu-Kiru posthumno je dodijelilo nagradu Svetozar Pribičević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.





Tekst: Osijek031.com
Foto: HRT

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: