Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječkom HNK-u dodijeljen Grand Prix za predstavu "260 dana"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65658
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.07.2017. 9:31 
Naslov:  Osječkom HNK-u dodijeljen Grand Prix za predstavu "260 dana"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon što je prošlo šest godina od početka projekta, a dvije godine od praizvedbe predstave i kad je iza nas 66 izvedbi HIT predstave 260 dana u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku redatelja Dražena Ferenčine, svi opravdano s veseljem kliču, posebno zbog izvrsnog razvoja cjelokupnog projekta. Još se sjećamo prijašnjih nagrada: 25. Marulićevi dani u Splitu donijeli su nagradu za dramatizaciju teksta Ani Prolić, odnosno svim sudionicima projekta, kao što su svi nagrađeni na istom festivalu Nagradom publike za najbolju predstavu; uslijedio je ubrzo i 22. Festival glumca na kojem je predstava 260 dana odnijela u HNK Osijek nagradu za najbolju predstavu u cijelosti i, naposljetku, za kraj 2015. godine za „Lege“ uslijedile su dodatne dvije nagrade: Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju dramatizaciju i Nagrada za najbolju predstavu. Uzevši u obzir navedene nagrade, mnogobrojne pozitivne kritike bez ijedne negativne i, kako volim istaknuti, nagrade nad nagradama, a odnosi se na zainteresiranost publike i drugih kazališta, opravdano možemo istaknuti HNK Osijek kao osvježenje hrvatskog kazališta.

Novo osvježenje u Osijek nam donose Božidar Šnajder intendant HNK iz Osijeka i Marijan Gubina autor projekta 260 dana.

Punoljetni 18. međunarodni festival komornog teatra u Umagu Zlatni lav otvoren je 23.06.2017. HIT predstavom 260 dana, a nakon osam dana i mnogobrojnih predstava u konkurenciji, Festival je zatvoren dodjelom Grand prix nagrade ZLATNI LAV, koja je pripala Hrvatskom narodnom kazalištu iz Osijeka za predstavu 260 DANA Marijana Gubine.

Iako je šira javnost upoznata s kvalitetom predstave, kao i s izvrsnom izvedbom talentirane i iskusne glumačke ekipe HNK u Osijeku, zasigurno je na stručni žiri, organizaciju i publiku utjecao sami sadržaj i poruka predstave koja je kompatibilna s vizijom festivala. Cilj projekta i predstave 260 dana je vjerodostojno prikazati jedan od mnogobrojnih primjera kalvarije hrvatskog naroda u Domovinskom obrambenom ratu, no istovremeno ukazati na uzrok, posljedicu i potrebni suživot s pripadnicima manjina u RH, odnosno na potrebni razvoj kulture mira za koji se Marijan zalaže i potvrđuje mnogobrojnim aktivnostima ističući da unatoč proživljenoj kalvariji ne mrzi, ne osuđuje i nikako ne generalizira.



Upravo su to riječi Gubine koji kao sastavni dio glumačkog ansambla izlazi na pozornicu pred kraj svake predstave. Pojavljivanjem osobe koja je preživjela koncentracijske logore i patnju opisanu na daskama dodatno emotivno šokira publiku potičući ponovo suze na njihovim licima.

Gotovo je neizdrživo gledati svaki puta predstavu koja me vraća u prošlost. Izvrsna režija i gluma za posljedicu imaju bol koju osjećam, noćne more koje dolaze nakon svake predstave; posljedica cjelokupnog projekta su mirisi koji me prate kroz život. No mala je to cijena, ako utječem na razvoj kulture mira. Mala je cijena, ako se ne ponovi.

S obzirom na to da nije dovoljno reći ne ponovilo se, ustrajem u razvoju projekta, a bitan čimbenik za razvoj projekta 260 DANA upravo je ustrajnost za njegov razvoj, kojeg čini istoimeni roman preveden na 15 jezika, a koji slovi kao najčitaniji roman u zadnjih pet godina u Hrvatskoj (za inozemstvo još nemamo informacije). Ustrajao sam u ideji da se uprizori kazališna predstava prema romanu i, na sreću svih nas, intendant HNK u Osijeku gospodin Božidar Šnajder prepoznao je ideju te stvorio predstavu zbog koje svi gledatelji danas suznih očiju ostaju bez daha.



Shodno istaknutom, nužno je istaknuti i Hrvatski audiovizualni centar koji je prepoznao i potiče razvoj projekta filma, odnosno razvoj scenarija za isti. Danas, uz izvrsnu predstavu koja nas potiče na razmišljanje, kao autor projekta provociram, odnosno ostavljam prostor za maštanje kakav će tek biti igrani film visoke produkcije, za koji se interesiraju mnogobrojne produkcijske kuće iz inozemstva. Nastavno tome, realno je za očekivati izradu istog u 2018. godini.





Tekst i foto: Marijan Gubina

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: