Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječko Sveučilište ima novog rektora!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65741
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.06.2017. 20:21 
Naslov:  Osječko Sveučilište ima novog rektora!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Novi rektor Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku je Vlado Guberac, dosadašnji dekan Poljoprivrednog fakulteta. Izabran je većinom glasova članova sveučilišnog Senata u drugom krugu glasovanja

Na izbornoj sjednici sveučilišnog Senata za novog rektora Sveučilišta u Osijeku izabran je dosadašnji dekan Poljoprivrednog fakulteta redoviti profesor u trajnom zvanju Vlado Guberac. Osim Guberca kandidati za rektora bili su Zlatko Kramarić s odjela Kulturologije i Drago Žagar s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

"U drugom krugu ostali su Guberac koji je dobio 16, te Žagar 12 glasova", izvijestio je aktualni rektor Željko Turkalj. Nakon izborne sjednice novi je rektor rekao kako je jedan od ciljeva njegova mandata internacionalizacija Sveučilišta kako bi ono bilo što vidljivije u prostoru visokoobrazovnih europskih institucija. "Sveučilište, osim znanstvene, umjetničke i stručne ima i socijalnu i demografsku ulogu", rekao je Guberac, te dodao kako je zadaća Sveučilišta da nakon završenog studija zadrži mlade ljude u Osijeku i Slavoniji, a da bi se to postiglo, uz ostalo treba pojačati stručnu praksu i kontakte studenata s gospodarstvom. Vlado Guberac će na dužnost rektora stupiti početkom sljedeće akademske godine, 1. listopada.





Tekst i foto: Neven Knežević/Radio Osijek


Zadnja promjena: Redakcija 031; 21.06.2021. 10:04; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Carobnica
Offline
Avatar

Ukupno postova: 599
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 29.06.2017. 21:47 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Izvor: http://www.pavobarisic.eu/images/guberac.pdf

Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Osijek, 16. siječnja 2017. godine

Gospodinu Andreju Plenkoviću
Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske

Predmet: Pismo potpore ministru Pavi Barišiću

Poštovani gospodine Predsjedniče,

Kao dekan Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku (Sveučilište J.J. Strossmayera), te uprava i djelatnici Fakulteta, upućujemo pismo potpore prof.dr.sc. Pavi Barišiću, ministru znanosti obrazovanja i sporta u Vladi RH.

Prof.dr.sc. Pavo Barišić ugledni je sveučilišni nastavnik i
znanstvenik, koji je u svom radu dao izniman doprinos razvoju osječkog Sveučilišta, obnašajući različite dužnosti u znanstvenoj i akademskoj zajednici te dužnostima na nacionalnoj razini u Ministarstvu znanosti.

Ovih dana svjedoci smo ponašanja koje je u suprotnosti s hrvatskom uljudbom, a posebice od nekih pojedinaca akademske zajednice, ali i onih izvan nje. Stvorena je atmosfera nepovjerenja u rad prof.dr.sc. Pave Barišića, kao znanstvenika i kao ministra u Vladi RH.

Osuđujemo način rada Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju RH, koji je u svom radu prekršio ovlasti i postupao suprotno etičkim načelima i temeljnim vrijednostima za koje bi se Odbor trebao zalagati. To su međusobno uvažavanje i ljudsko dostojanstvo, odgovornost članova Odbora prema funkciji koju obnašaju, a nikako medijski linč koji su proveli nad prof.dr.sc.
Pavom Barišićem.

Odbor je u svom radu djelovao izvan zakonskih okvira i u suprotnosti s vladavinom prava, ne poštujući utvrđene postupke i procedure, a posebice ne uvažavajući
autonomiju sveučilišta, rješavajući predmet ministra Pave Barišića, koji je već riješen na Sveučilištu u Zagrebu.

Žalosno je ali i vrlo opasno i neetično, da se politika miješa u autonomiju sveučilišta i autonomiju akademske zajednice.To je presedan kakav ne pamti hrvatska akademska i znanstvena zajednica.

Uvjereni smo da će te svojim autoritetom zaštititi ministra Pavu Barišića, ali i autonomiju sveučilišta, od uplitanja politike i pojedinaca u rad sveučilišnih tijela koja su legalno izabrana, zaštititi ga od pojedinaca koji, zbog isključivo političkih razloga, ne žele dobro akademskoj
zajednici u cjelini.
Lijepi pozdrav!

Prof.dr.sc. Vlado Guberac
Dekan Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku

_________________
Ignorance is bliss!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: