Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Otvoren sustav navodnjavanja Baranja - najveći u Hrvatskoj

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65696
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.06.2017. 20:46 
Naslov:  Otvoren sustav navodnjavanja Baranja - najveći u Hrvatskoj
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ministri poljoprivrede Tomislav Tolušić i zaštite okoliša Tomislav Ćorić te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković posjetili su danas Baranju gdje su na lateralnom kanalu između Zmajevca i Kneževih Vinograda otvorili sustav navodnjavanja Baranja - najveći sustav za navodnjavanje u Hrvatskoj.

Tim sustavom omogućit će se navodnjavanje 5.000 hektara plodnih baranjskih oranica koje će u sušnim periodima dobiti vodu, a također je važno da se iz tog prostora na sličan način može i vratiti voda u Dunav, što je iznimno značajno kod zaštite od poplava.



Investicija je vrijedna 129 milijuna kuna, a financirana je najvećim dijelom iz državnog proračuna, novcem Hrvatskih voda. Ranije ove godine dovršen je lateralni kanal dug 12,3 kilometra koji je povezan s Dunavom iz kojega se crpi voda za kanalsku mrežu dugu ukupno 170 kilometara.



Ministar Tolušić istaknuo je kako Hrvatska navodnjava tek 2% svojih poljoprivrednih površina, što je vrlo malo u odnosu na zemlje Europske unije i naše susjede. Naglasio je kako samo na području OBŽ-a ima 70.000 hektara zemlje pogodne za navodnjavanje te kako su u pripremi još četiri sustava navodnjavanja u OBŽ-u plus sustav Gat koji postoji od 2007. ali se ne koristi. Osigurano je još 100 milijuna eura u fondovima Europske unije za navodnjavanje, a važno je naglasiti kako država financira 100% ovakvih sustava, bez troškova za županije, općine i gradove.



Inače, u protekle četiri godine štete od suša u Hrvatskoj iznosile su više od 2 milijarde kuna, a na ovom području samo 2010. godine šteta od poplava iznosila je preko 50 milijuna kuna, stoga je neophodno unaprijediti sustave navodnjavanja u cijeloj zemlji, posebice u istočnoj Hrvatskoj.



Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: