Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[VIDEO] Tenk gazi fiću - dan sjećanje na "crvenog fiću"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65427
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.06.2017. 17:49 
Naslov:  [VIDEO] Tenk gazi fiću - dan sjećanje na "crvenog fiću"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sjećate li se što se dogodilo 27. lipnja 1991. godine? Toga je dana, neposredno uoči početka Domovinskog rata, JNA tenkovima demonstrirala silu na gradskim ulicama, a snimka događaja koji se zbio na raskrižju Vukovarske i (danas) Trpimirove ulice obišao je svijet.

Mali crveni fićo kojeg je Branko Breškić neustrašivo i u hipu ostavio nasred raskiržja postao je simbol prkosa i otpora građana Osijeka. Prokosa i otpora koji je građane Osijeka vodio i održavao s vjerom u bolje sutra kroz teške ratne mjesece koji su uslijedili. Vjerom koja nije dala naslutiti kakva će poslijeratna pljačka i grabež pogoditi ovo područje i dovesti do okretanja demografskog trenda i iseljavanja velikog broja stanovnika u potrazi za boljim i sretnijim životom.

Na inicijativu tadašnje gradske vijećnice Marije Medić, u proljeće 2006. se rađa ideja za obilježavanjem "Dana crvenog fiće". Točno 20 godina poslije, u ponedjeljak 27. lipnja 2011. godine u sklopu obilježavanja Dana osječkih branitelja službeno je i uz dosta kontroverzi otkrivena instalacija u spomen na crvenog fiću, koja bi trebala ostati trajni podsjetnik na Domovinski rat u Osijeku.

Prisjetimo se vremena zajedništva, prkosa i otpora, vremena nade i vjere u bolje sutra.

Crveni fićo vs. tenk [27.06.1991.]







Galerija 031: Fićo vs. tenk
[Foto: Daniel Antunović][27.06.2011.]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: