Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Muzej Slavonije: Predavanje "Suočavanje ili obračun s prošlošću? Hrvatski anti-antifašizam"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65780
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.06.2017. 8:39 
Naslov:  Muzej Slavonije: Predavanje "Suočavanje ili obračun s prošlošću? Hrvatski anti-antifašizam"
29.06.2017. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U četvrtak, 29. lipnja 2017. godine u Muzeju Slavonije u sklopu Muzejskog četvrtka održat će se predavanje "Suočavanje ili obračun s prošlošću? Hrvatski anti-antifašizam". Početak je u 19 sati, zgrada Glavne straže, Trg Svetog Trojstva 2.

Promjene koje se u Hrvatskoj događaju početkom 1990-ih a koje su uključivale demokratizaciju društva, izlazak iz jugoslavenske federacije te višegodišnji rat bitno su utjecale i na promijenjen odnos prema prošlosti. S jedne strane on je bio i nužan jer je bilo evidentno da su istraživanje i nastava povijesti u prethodnom razdoblju bili ideologizirani, tendenciozni i selektivni. Međutim, umjesto znanstveno utemeljenog suočavanja sa svim pozitivnim i negativnim posljedicama prošlosti uslijedio je (ponovo) politički motivirani povijesni revizionizam. To se prije svega odnosilo na percepciju Jugoslavije tj. jugoslavenske ideje uopće, socijalizma ali i antifašizma i antifašističke borbe. Kakva je situacija po pitanju suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj danas, koji su uzroci a koje posljedice spomenutih pojava, neka su od pitanja na koje će Hrvoje Klasić ponuditi odgovore na tribini pod nazivom „Suočavanje ili obračun s prošlošću“.

Hrvoje Klasić docent je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest. Predaje predmete vezane uz svjetsku i nacionalnu povijest 20.stoljeća. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006., te Godišnje nagrade grada Siska za knjigu „Hrvatsko proljeće u Sisku“ iste godine. Suautor je dokumentarne serije „Hrvatsko proljeće“, nastale u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Godine 2012. u Zagrebu mu je objavljena knjiga „Jugoslavija i svijet 1968.“ Hrvoje Klasić dobitnik je nagrade „Svetozar Pribičević“ za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa, za 2016. godinu.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: