Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: Ne želimo biti tržište za robu druge klase

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.06.2017. 9:44 
Naslov:  Borzan: Ne želimo biti tržište za robu druge klase
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučer je na Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta po prvi raspravljano o različitoj kvaliteti naizgled istih proizvoda u novijim i starijim članicama EU po zasebnoj točki dnevnog reda. Rasprava je rezultat nastojanja jedine hrvatske zastupnice u tom odboru Biljane Borzan da Europski parlament napravi zakonodavno izvješće o tom problemu.

Europarlamentarka Biljana Borzan je zajedno s kolegama iz različitih političkih opcija uputila u proceduru prijedlog zakonodavnog izvješća kojim bi se Europsku komisiju obvezalo da uspostavi nove zakone kojima bi se spriječila podjela europskih potrošača na one prvog i drugog reda.

„Imali smo jako puno puno istraživanja koja su potvrdila da razlike uistinu postoje i da te razlike ne mogu biti opravdane ukusima lokalnih potrošača ili razlikom u cijeni. Nitko ne može tvrditi da Česi baš preferiraju riblje štapiće s manje ribe, ili Slovaci sokove s manje voća, ili pak da bi roditelji za svoje dijete odabrali kašicu s manje voća, a više aditiva“, rekla je Borzan.

Naglasila je kako je tema puno šira od samih razlika u hrani i piću, te da joj se građani javljaju i oko niza drugih proizvoda poput kozmetike, automobila, hrane za kućne ljubimce, pa čak i poljoprivrednih proizvoda i tvrde kako je lošija verzija proizvoda u Hrvatskoj nerijetko skuplja nego u zemljama zapadne Europe.

Borzan se nedavno sastala i s povjerenicom za zaštitu potrošača Verom Jourovom kako bi joj predstavila istraživanje koje radi u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu, a čiji rezultati su predviđeni za rujan. Povjerenica se obvezala da će upozoriti europske potrošače na rezultate.

„Od početka mandata u Europskom parlamentu lobiram da se ovo pitanje stavi na dnevni red, odradila sam desetke sastanaka kako bi kolege iz zapadne Europe uvjerila da ovaj problem uopće postoji. Ponosna sam što smo danas imali konstruktivnu raspravu“, kazala je Borzan.



Tekst i foto: Ured/Office of Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: