Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Hrvatska danas obilježava Dan antifašističke borbe [2017.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65424
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.06.2017. 17:43 
Naslov:  Hrvatska danas obilježava Dan antifašističke borbe [2017.]
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dan antifašističke borbe i ove se godine obilježava 22. lipnja u cijeloj zemlji.

Taj se datum obilježava od stjecanja hrvatske neovisnosti 1991. godine u znak sjećanja na osnivanje Sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska 1941. godine, koji je bio prva naoružana antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Osnivanje sisačkog odreda označilo je ujedno početak organizirane narodno oslobodilačke borbe u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Središnje obilježavanje ovog važnog datuma održat će se u šumi Brezovica, koja je proglašena memorijalnom park-šumom, gdje će cvijeće položiti najviši predstavnici državnih vlasti.

Dan antifašističke borbe obilježava se i u Osijeku u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek, a tom prigodom gradonačelnik Ivica Vrkić jutros je položio vijenac na spomen ploču u Perivoju kralja Tomislava.

Unatoč brojnim povijesnim revizionistima koji posljednjih godina i desetljeća pokušavaju omalovažiti ili zanijekati značaj ovog datuma, činjenica jest da Hrvatska i cijela Europa počivaju na stečevinama antifašističke borbe, da su upravo zahvaljujući antifašističkom angažmanu Hrvatskoj vraćeni dijelovi Istre, Dalmacije i Baranje te da današnje generacije imaju mogućnost živjeti u samostalnoj, slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj, za koju su živote dali građani različitih nacionalnih, vjerskih ili etničkih pripadnosti.





Tekst: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: