Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Sramotni grafiti na Šećeranskom mostu u Donjem Gradu!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.06.2017. 12:07 
Naslov:  Sramotni grafiti na Šećeranskom mostu u Donjem Gradu!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Portalu Osijek031 obratio se jedan čitatelj sa zamolbom da još jednom upozorimo na rastući problem širenja govora mržnje i poziva na nasilje koji se mogu pronaći na Šećeranskom mostu u Donjem Gradu.

Čitatelj je prije dva tjedna prelazio preko Šećeranskog mosta (pješački prijelaz preko željezničke pruge kod Šećerane) gdje je opazio, a zatim i fotografirao grafite koji predstavljaju govor mržnje i otvoreni poziv na nasilje.

Predmetne fotografije čitatelj je poslao e-mailom na adrese nadležnih institucija, PU osječko-baranjske i nevladnih udruga, no do sada nije dobio informaciju što se po ovom pitanju poduzelo.



Prije nekoliko dana naš je čitatelj ponovno prelazio isti most da vidi jesu li poruke uklonjene. U liftu sa sjeverne strane ustaški je znak skinut / opran, no grafiti na zidovima i dalje stoje.

Podsjetimo, Šećeranski most, kao i most kod glavnog kolodvora, godinama su meta iživljavanja vandala koji šaranjem po zidovima i oštećivanjem liftova i druge javne imovine pokazuju svoje „umjetničke“ sklonosti. Svi dosadašnji pokušaji odgovornih da se tome stane na kraj nisu polučili uspjeha.

Ono što je posebno zabrinjavajuće posljednjih godina je sve raširenija upotreba simbola poražene fašističke i nacističke ideologije iz Drugog svjetskog rata i jačanje poziva na nasilje prema pripadnicima manjina u Hrvatskoj koji predstavljaju kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Stoga u ime portala Osijek031 još jednom osuđujemo ove sramotne grafite i pozivamo sve institucije da konačno iznađu načina da se ovakvoj barbarskoj praksi stane na kraj. Prijedlozi postoje: prevencija kroz edukaciju (obitelj, škola, društvo...), uporabu modernih tehnologija poput video nadzora visoke rezolucije na kritičnim točkama te kroz striktnu provedbu postojećih kaznenih odredbi koje reguliraju uporabu ovakvih simbola.

Samo zajedničkim naporom svih Osječana možemo pokušati postići dva cilja: očistiti javne površine od sramotnog vandalskog iživljavanja ali i očistiti umove (uglavnom mlađih) ljudi od nazadnih endehazijskih tendencija.








Tekst: Osijek031.com
Foto: B.S.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: