Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: Na energetskoj učinkovitosti uštede i do 4.000 kuna godišnje

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65704
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.06.2017. 12:00 
Naslov:  Borzan: Na energetskoj učinkovitosti uštede i do 4.000 kuna godišnje
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas Europski parlament glasa prijedlog Uredbe za označivanje energetske učinkovitosti. Uredba vraća energetske oznake na skalu od A do G. Hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan kaže kako bi novo označavanje kupcima trebalo olakšati odabir uređaja koji bi im mogao donijeti značajne uštede na godišnjoj razini.

- Istraživanja su pokazala da 85 posto kupaca uvažava energetsku oznaku prilikom kupovine električnih uređaja. Postojeće energetske oznake koje su uključivale i A+ do A+++ razrede bile su dosta zbunjujuće za potrošače. Naime, gotovo svi proizvodi na tržištu su bili u nekom od A razreda. Povratkom na jednostavniju skalu će se omogućiti veća ušteda energije. Europska komisija je izračunala da će svako kućanstvo mjerama energetske učinkovitosti uštedjeti oko 480 eura godišnje - kaže Borzan.

Uvest će se registar proizvoda po energetskoj učinkovitosti kako bi se imala bolja kontrola takvih proizvoda, a isto tako i registar energetskih oznaka. Naime, procjenjuje se da oko 15 posto proizvoda na tržištu nije točno označeno.

- Europska komisija je izračunala kako će se mjerama pojačane energetske učinkovitosti na godišnjoj razini uštediti oko 200 milijardi kWh, tj. ukupna potrošnja Latvije, Litve i Estonije. Cilj EU je povećati energetsku učinkovitost za 27 posto do 2030. godine - kaže Borzan.

Revidiranom oznakom energetske učinkovitosti proizvođači i europski trgovci na malo povisit će svoje prihode za više od 10 milijardi eura godišnje


Tekst i foto: Ured/Office of Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: